14544 loretánská kaple

na východní straně Kozelkovy ulice, severně od náměstí

Má vcelku novou střechu. - Výstavbu Lorety zahájil Václav Norbert Oktavián Kinský, majitel chlumeckého panství. - Loreta byla vystavěna F. M. Kaňkou jako uzavřený čtyřkřídlý areál s okosenými rohy, s ambity ve všech křídlech. Uprostřed areálu byla zbudována kaple, vybavená čtyřmi oltáři. - Loreta byla zrušena v rámci církevních reforem Josefa II. dvorským výnosem z 24. října 1786. - Areál byl nadále využíván jako špitál. Kaple byla stržena roku 1805, vnitřní vybavení bylo přeneseno do severního nároží ambitu, kde byla zřízena provizorní svatyně. Ve 20. století byla bývalá Loreta přeměněna na byty a stavebně chátrala. V roce 2002 byla dokončena rekonstrukce areálu pro účely expozice městského muzea.