14591 kaple sv. Kříže

hřbitovní kaple
na hřbitově, v Jiráskově ulici

s věží

Má novou střechu. Zdivo potřebuje trochu natřít. - Velká jednolodní barokní kaple s širokou lodí se zkosenými nárožími a presbytářem zakončeným odsazeným segmentem. V západním průčelí je představěna hranolová věž s připojenou boční apsidální kaplí Olivetské hory a novější předsíní před vstupní částí. Vnější fasády jsou členěny lizénami. Vnitřní prostor kaple je plochostropý se štukovými zrcadly, stěny v koutech presbytáře jsou členěny pilastry s ornamentálními hlavicemi. Na stěnách lodi bývaly dvojice nik se současnými sochami sv. Josefa, sv. Anny, sv. Barbory a archanděla Gabriela. Podvěží je zaklenuto valeně s výsečemi a kaple Olivetské hory valeně. Na západní straně věže za předsíní se nalézá kamenný obdélný profilovaný portál. V západní části lodi je vestavěna dřevěná kruchta z původního zařízení interiéru z doby kolem poloviny 18. století. Bohaté zařízení interiéru pocházelo z doby výstavby. Dřevěný polychromovaný baldachýnový hlavní oltář se sochou Ukřižování na pozadí řasené drapérie. Dva protějškové bohatě řezané boční oltáře Nejsvětější Trojice a Čtrnácti sv. Pomocníků. Ve výklencích lodi kaple byly dřevěné, vrcholně barokní sochy sv. Josefa, sv. Anny, sv. Barbory a Michaela Archanděla ze 3. čtvrtiny 18. století. Sochy jsou dnes umístěny v kostele sv. Vavřince. Na kruchtě stály bíle natřené varhany z 18. století. - Pozemek s kaplí patří městu Horní Blatná.