14905 kaple sv. Anny (původně Povýšení sv. Kříže)

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) zděné kaple

poutní kaple
JV od vsi

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu; loď šindelovou, sanktusník měděnou. Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - V roce 1860 nechali manželé Franz a Dorothea Müllerovi, statkáři z Borových Lad, vystavět novou kapli Povýšení svatého kříže a kapličky křížové cesty při cestě do Zahrádek. Místo pro stavbu kaple bylo údajně vybráno podle legendy - jednou uprostřed léta napadl sníh; během dne roztál, jenom v místě, kde později byla kaple postavena, zůstal trvale. Na vnitřní vybavení kaple přispěla kromě Müllerových rodina Johanna Friedla, krejčího a nájemníka z Pravětínských Lad, stejně jako farář, který přispěl 22 zlatými. Novou kapli a křížovou cestu posvětil farář Leonard Zdiarsky dne 16.9.1860. U kaple byla postavena zděná křížová cesta se čtrnácti zastaveními. Dne 18.9.1864 byl na vrcholu křížové cesty na návrší vztyčen železný kříž. Jeho zhotovení opět zaplatili manželé Franz a Dorothea Müllerovi z Borových Lad. - Uvnitř kaple bylo několik votivních obrazů malovaných na plátně olejovými barvami značné ceny. V roce 1881 byl v kapli pověšen votivní obraz připomínající zavraždění schwarzenberského hajného France Schneidera z Lipky, kterého zabili pytláci v revíru Lipka (Freyung). Pytláci nebyli nikdy dopadeni. Dalším z votivních obrazů, které v kapli visely, byl grafický ocelorytinový list, nejcennější z darovaných obrazů. Daroval jej pro Anenskou kapli v roce 1901 baron Walther von Burg, který se v témže roce zúčastnil honů ve zdejším revíru. Znázorňuje kněze, který spěchá za umírajícím poskytnout mu poslední pomazání. Bosýma nohama se právě chystá přebrodit říčku, neboť most byl stržen při průtrži mračen, když tu přijíždí na koni Rudolf Habsburský. Ten půjčuje duchovnímu koně, aby na něm mohl pokračovat v další cestě za svým posláním. Na dalším obrazu umístněném v kapli byla namalovaná věrná podoba kaple a pod ní česko-německý nápis: „V této kapličce začala Marie Svobodová, 5 let stará, z Velkého Ždíkova v září roku 1871, po vroucí modlitbě k Matce Boží, ponejprv chodit“. - Vikariát ve Vimperku udělil dne 26.4.1880 farnosti v Novém Světě povolení po dobu šesti let sloužit v této kapli tři mše. První 2. července, druhou mši v týdnu oslav Nanebevzetí Panny Marie a třetí mši vždy v neděli následující po svaté Anně. V dalších letech se udržela a vžila pouze mše s poutí v neděli po sv. Anně (místní obyvatelé nazývali zdejší poutě Annenská pouť - Annafest). V roce 1880 budějovická konzistoř zakoupila za 6 zlatých oltářní kámen, v němž bylo vyryto Tedtimorium Ionfeirationis. V roce 1901 byly u kaple po pravé a levé straně vysazeny dva javory. Stalo se tak ku příležitosti sňatku korunního prince Rudolfa s princeznou Stefanií. - Bohoslužby a s nimi spojený Annafest byly proslavené v širém okolí. Stovky lidí přicházely v procesích z Kvildy, Knížecích Plání, Světlých Hor a Stodůlek, z Horní Vltavice a po cestě přibírali věřící ze Slatiny, Polky a Březové Lady. Docházeli sem lidé až ze Strážného a také ze sousedních Nových Hutí. - O kapli se až do roku 1945 starala rodina Heinzlova, na jejichž pozemku stála kaple a rodina Winterova, na jejichž pozemku stála křížová cesta. Poslední Annafest se u kaple konal v roce 1944. Poté se šest let bohoslužby u kaple nekonaly, až v roce v roce 1950 v neděli na sv. Annu zde sloužil mši vimperský farář Msgr. Karel Fořt; ten však musel ještě v témže roce kvůli hrozícímu zatčení uprchnout do zahraničí. Jeho mše u kaple v roce 1950 tak byla úplně poslední; v následujících letech bylo vybavení kaple a křížové cesty rozbito nebo rozkradeno. V roce 1956 byly nakonec kaple i křížová cesta na příkaz komunistických úřadů zcela zbořeny. - Jako výsledek dlouhodobé spolupráce obce Borová Lada, sponzorů a nadšenců se podařilo kapli a křížovou cestu v letech 2005 - 2006 obnovit na původním místě a v původní podobě. V neděli dne 30.7.2006 byly obnovená kaple a křížová cesta slavnostně posvěceny panem Msgr. Karlem Fořtem, který zde sloužil poslední mši v roce 1950 a který se po revoluci v roce 1989 opět mohl vrátit do vlasti. Kaple byla nově zasvěcena sv. Anně. - Pozemek s kaplí patří obci Borová Lada.