14906 křížová cesta

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 601) zděné kapličky

křížová cesta
JV od vsi

tvoří ji 14 zděných kapliček

Mají nové šindelové střechy. Bez dvířek, zařízené. - Křížová cesta s kapličkami a kaplí sv. Kříže (uváděná těž jako sv. Anny) se nalézá směrem na Horní Vltavici na zalesněném svahu. - V roce 1860 nechali kapli spolu s křížovou cestou postavit Franz a Dorota Müllerovi z Borových Lad čp. 2. Podle legendy zde nabyla zraku slepá dívka. Roku 1871 zde poprvé začalo chodit dítě, které do svých 5 let bylo invalidní. Votivní obrázky svědčily o dalších vyslyšených prosbách. Přicházelo sem pravidelně procesí z Horní Vltavice, ale také z Kvildy, Knížecích Plání, Světlých Hor, Stodůlek, Nových Hutí i odjinud. - Zastavení vedou od kaple sv. Anny u silnice na kopec k železnému kříži (ten byl postaven až v roce 1864 a jako jediný unikl demolici v roce 1956). - Původní němečtí obyvatelé zde slavili „Annafest“ naposledy roku 1944, po jejich vystěhování v letech 1945 – 1946 bylo poutní místo poničeno. Poslední mši svatou tu sloužil roku 1949 nebo 1950 v neděli na svátek sv. Anny P. Karel Fořt, který krátce nato emigroval do zahraničí. Celé poutní místo bylo srovnáno se zemí roku 1956. – Již od roku 2001 se v těchto místech z iniciativy starostky Bronislavy Barantálové sloužily bohoslužby a péčí obecního úřadu byla kaple sv. Anny spolu s kapličkami křížové cesty v letech 2005 – 2006 znovu postavena. Dne 30.7.2006 ji slavnostně posvětil právě Mons. Karel Fořt. - Pozemek s kapličkami křížové cesty patří Správě Národního parku Šumava.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze