na Svatoanenském náměstí

se sanktusníkem

Loď má novou střechu, sanktusník měděnou. – Stojí na Svatoanenském náměstí, při bývalém hřbitově směrem k nádraží. – Nechal ji v letech 1690 – 1707 postavit hrabě Ludvík Zikmund Trauttmansdorf jako rodovou hrobku. – Kaple má obdélníkový půdorys se třemi apsidami, v nichž jsou umístěny oltáříky (hlavní s obrazem sv. Anny Samotřetí, boční sv. Františka z Pauly a sv. Antonína Paduánského), označené aliančním erbem Ludvíka Zikmunda a jeho manželky Kornélie Eleonory Harantové. V nástavci hlavního oltáře je zasazen obraz Panny Marie Pomocné (Skočické). - Hřbitov kolem kaple byl zrušen v roce 1945. – Ke kapli se dodnes koná svatoanenská pouť, kromě toho je zde sloužena mše svatá i ve všední den jednou týdně. - Pozemek s kaplí patří církvi.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze