14995 kaple bývalého vojenského hřbitova

hřbitovní kaple
v Pernerově ulici

s vížkou

Má novou střechu, věž měděnou. - Na úpatí Vítkova byl roku 1753 založen vojenský hřbitov. Přibližně uprostřed jižní hřbitovní zdi byla postavena čtvercová kaple s okrouhlým presbytářem, zdobné průčelí je zakončeno segmentovým štítem. Celá kaple vrcholí střešní vížkou čtvercového půdorysu se zkosenými nárožími a nízkou bání. Interiér kaple byl vyzdoben freskovou malbou, představující české patrony a korunování Panny Marie. - Na konci 19. století byl vojenský hřbitov zrušen a jeho místo zabrala průmyslová zástavba. Některé náhrobky byly přesunuty roku 1906 na Olšanské hřbitovy. - V průběhu 20. století byly ke kapli přistavěny provizorní přístřešky a silo. Kaple sloužila jako regulační stanice a v jejím interiéru byl umístěn dieselagregát, zajišťující oběh topného média okolním halám. I přes tyto úpravy zůstala kaple téměř nepoškozená, v roce 1964 byla zapsána na seznam kulturních památek a v roce 1976 proběhla oprava střechy a fotografická dokumentace freskové výzdoby. V roce 2001 koupila pozemky bývalého překladiště ČKD developerská společnost Real Estate Karlín Group, která nechala kapli v roce 2004 opravit. - Pozemek s kaplí patří firmě AFI Karlín, s.r.o. z Prahy.

• P.Prokop Vondricka napsal 08.12.2017 03:58

Zdravim je mozne v te kapli se schazet k bohoslužbam

Dobrý den, ta kaple patří firmě AFI Karlín, s.r.o., Jankovcova 49, Praha 7. Bylo by nutné se dohodnout s ní jako majitelem.