15074 kostel sv. Kunhuty

na vrchu Prenet

V rekonstrukci; celý má novou šindelovou střechu. Zdivo staticky zajištěno. Omítka nově vyspravena. Má nová okna a dveře. Zavřený, zařízený. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kostel s poustevnou byl založen na tomto místě v roce 1408 Rackem a Bohuslavem z Janovic. V letech 1684 - 1687 byl opraven a přestavěn, včetně zhotovení nového oltáře. Na místě starého kostela byl v roce 1795 postaven současný kostel. Za 1. světové války byl zvon z kostela rekvírován a v roce 1929 byl nahrazen dvěma novými zvony. Po 2. světové válce kostel nebyl nijak využíván a chátral, jen v 60. letech 20. století zde proběhlo několik mší a poutí. Po roce 2000 byl kostel v zoufalém stavu jak stavebně, tak i co do zničené vnitřní výzdoby a vybavení. Zůstal tam velmi poničený oltář z roku 1687 a obraz Svaté Kunhuty. Pozemek s kostelem patří církvi. - Ze vsi Prenet zůstaly dva domy.