15143 kaple sv. Václava

původní 1664, nová před 1843

se sanktusníkem

Má novou střechu. Místy potřebuje opravit nátěr. Jedno okno je zabedněné. Dveře jsou mírně poškozené. Uvnitř chybí strop. V dolní části interiéru je osekaná omítka, interiér je neopraven. - Místní by chtěli kapli vrátit původní barokní okna, jaká měla až do přestavby v roce 1907. - Kaple prošla zajímavým historickým vývojem; ještě v roce 1664 je na mapě zakreslen kruhový objekt, který patrně předcházel současné kapli. Ale objekt musel být vlivem třicetileté války patrně značně zchátralý, protože posléze stopy jakékoliv kruhové církevní stavby mizí a až v roce 1843 je možno s jistotou říci, že zde stála kaple stejného půdorysu jako současná. Ta byla přestavěna v roce 1907 do současné podoby. - Po roce 1948 kaple chátrala, v 80. letech 20. století byla již v havarijním stavu. Krátce po převratu v roce 1989, kdy se řešil i převod ze strany církve na obec, děkan Horák nechal kapli zamřížovat a zajistil převoz rejstříku varhan do Loun. Jednalo se o unikátní barokní rejstřík, který byl do kaple pořízen a financován klášterem v Oseku pro hudebního skladatele Karla Loose, týneckého rodáka. - Na počátku 90. let 20. století došlo k převodu kaple do majetku obce Chožov; kaple byla uzavřena, ale v té době byl již interiér poničen a zařízení rozkradeno. Poté docházelo k určitým snahám o opravu exteriéru objektu. Nekvalitní a neodborné řešení oprav, nevhodné použití materiálu, to vše nejen změnilo vzhled kaple, ale do jisté míry pomohlo i dalšímu chátrání (vlhnutí zdiva, zatékání, destrukce půdního prostoru atd.). Až v roce 2018 získala kaple novou střechu. - Pozemek s kaplí patří obci Chožov; obec zorganizovala v roce 2018 částečnou opravu kaple.