← kaple (Bartošovice v Orlických horách) kaple (Bartošovice v Orlických horách) →

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 501) zděné kapličky

u křižovatky JZ od vsi

čtyřboká

Má novou střechu. - Kaplička stála původně na křižovatce dvou hlavních cest směřujících od Českých Budějovic ve směru na Písek a Plzeň, druhá větev se odkláněla na sever k Hluboké nad Vltavou. Při stavbě mimoúrovňové křižovatky a čtyřproudové komunikace byl v roce 1985 pilířek poškozen a posléze znovu vystavěn na dnešním místě, poněkud ve stínu mohutného silničního náspu. - Pilířek je výrazně štíhlý, půlkruhově zakončené niky jsou drobné, pouze podstřešní římsa je mohutně vysazená, několikrát mělce profilovaná. Z vrcholu nízké jehlancové stříšky vyrůstá kamenný soklík se zúženou, konkávně prohnutou vrcholovou částí doplněnou profilovanou římsičkou. Celek završuje mohutný železný dvouramenný kříž se zvoncovitým zakončením ramen, vyrůstající z plamenného srdce. - Původní podoba kapličky před jejím přenesením byla poněkud jiná. Vrcholová kaplice byla od dříku oddělena třikrát mělce odstíněnou římsou a v nikách byly patrné pozůstatky obrazů malovaných na plechu.

Zdroj: Pavel Hájek: Zděná boží muka v jižních Čechách