15271 kostel sv. Maří Magdalény

ve vsi

Má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. Nově je opraveno soklové zdivo kostela. - Barokní jednolodní stavba s obdélným, polokruhově ukončeným presbytářem, s obdélnou kaplí a sakristií po stranách, s oratořemi v patře, byl postaven v polovině 18. století a v letech 1776 – 1779 rozšířen (presbytář a sakristie s oratořemi) dle plánu Johanna Wenzela Kosche z Děčína, dvorního stavitele rodu Kinských. Kerhartická farnost byla založena v roce 1853, oddělením z farnosti Markvartice. V kostele se nacházel výjimečný křídlový hlavní oltář sv. Máří Magdalény z roku 1507, který byl jako velmi cenné dílo v roce 1887 odvezen do Diecézního muzea v Litoměřicích, kde je dnes součástí expozice. Koncem 19. století byl nahrazen novorenesančním, který byl spolu s ostatním cennějším vybavením kostela ze 17. a 18. století v době komunismu zničen. Z původního vybavení kostela se dochoval pouze ústřední kříž a křtitelnice. Při jižní stěně kostela se nachází několik pěkných náhrobníků z 1. poloviny 19. století. - Kostel byl v 60. - 70. letech 20. století zdevastován, měl zřícenou polovinu stropu. Dne 10.4.1973 požádal tehdejší Okresní národní výbor v Děčíně Ministerstvo kultury ČSR o zrušení památkové ochrany kostela, aby mohl být zbořen; ministerstvo kultury v roce 1974 žádost zamítlo, nicméně kostel byl nadále ponechán bez oprav. - Kompletní rekonstrukce kostela proběhla až v letech 1992 - 1998; společným úsilím správce farnosti v Srbské Kamenici Mgr. Marcela Hrubého a mnoha nadšenců povstal z trosek kostel, ze kterého zůstalo jen obvodové zdivo a naklánějící se dřevěná věž. Po opravě byl kostel znovu slavnostně vysvěcen dne 19.9.1998. Původní zničené vybavení interiéru bylo nahrazeno; hlavní i oba boční oltáře pocházejí z kostela sv. Petra a Pavla v Soběnicích na Litoměřicku. Reliéf sv. Marie Magdalény na hlavním oltáři je dílem řezbáře Pavla Špeldy z Červeného Kostelce a nový oltář od výtvarníka Miloslava Gabriela z roku 1998. Varhany, pocházející z kostela sv. Mikuláše v Mikulovicích u Kadaně, jsou z varhanářské dílny Guthů z Čisté u Rakovníka z roku 1836. V roce 2015 prošly generální opravou, kterou realizovala firma Bohumil Žloutek a syn ze Zásady u Jablonce nad Nisou. Dne 19.7.2015 varhany požehnal při první historické návštěvě farnosti litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Od slavnostního znovuvysvěcení kostela dne 19.9.1998 se zde konají bohoslužby a koncerty.