(kolem 1750, přestavěna 1829), nová 2014 - 22.6.2014 (posvěcení)
v Z části vsi, u hlavní silnice

novogotická

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Historie původní kaple sahala do doby okolo poloviny 18. století, do pozdější novogotické podoby byla přestavěna v roce 1829. - V 80. letech 20. století zachránila kapli opravou na vlastní náklady rodina místního občana pana Konráda Borunského. - Osud původní kaple se však zpečetil až v noci ze 4. na 5. srpna 2008, kdy se po několikadenních průtržích mračen a větrné smršti rozlomila a vyvrátila silně jmelím napadená lípa stojící cca 1,5 m od kaple a svou váhou kapli rozbila. - Asi 14 dní po pádu stromu si rozbořenou kapli a její kamenné základy prohlédl archeolog Mgr. Michal Zezula a potvrdil jejich barokní původ. Po odstranění spadlé lípy zůstal zachován pouze levý přední roh kaple, ze zbylé části zůstala jen hromada trosek. Následně byly zbořeny zbytky kaple a zbylé stromy kolem kaple byly skáceny. Obec zorganizovala brigády na čištění cihel, odvoz sutě a vyklízení parcely. Na místě, kde stála původní kaple, byly alespoň pietně zachovány základy a dva velké pařezy po vyvrácené a skácené lípě. - Poté zástupci obce rozhodli o obnově kaple na novém místě. Protože původní kaple stála na soukromém pozemku (na souřadnicích 48.937314, 17.66655), zakoupila obec Velké Hoštice pozemek asi 50 m od původního stanoviště kaple na druhé straně silnice při vjezdu do obce. Zvolené místo je paralelou k původní situaci, tomuto záměru odpovídají také parametry řešení, nadmořská výška základů (255,3 m.n.m.) přesně kopíruje původní výškovou polohu. Oproti původní orientaci stavby, která stála severojižním směrem, čelem ke komunikaci, je nová kaple orientována severozápadním směrem tak, aby její čelo bylo viditelné při příjezdu do obce a kaple se tak stala opět jedním z prvních přívětivých prvků Velkých Hoštic. - Nová kaple byla postavena jako věrná kopie původní historické stavby. Tektonika fasád a profilace říms kopíruje stav z novogotické fáze podle zachovaných původních prvků, uložených ve firmě Winro a dle fotodokumentace původní kaple. Do průčelí nikdy byl osazen reliéf sv. Anny, provedený dle předlohy nedávno restaurovaného obrazu stejnojmenné světice uloženého na faře ve Velkých Hošticích. Tento podnět vyslovil duchovní správce farnosti Velké Hoštice P. Radovan Hradil ThDr. Lic. Vlastní reliéf zhotovila keramička paní Daniela Holubková z Bratříkovic, polychromii provedl její syn, sochař Mgr. Daniel Klose. Na vrchol průčelí byl osazen cca 100 let starý kovaný kříž. Mříž z původní kaple byla již novotvarem ze 70. let 20. století a byla proto nahrazena repasovanou mříží ze zachované části zrušeného původního oplocení hlavního vstupu zámeckého areálu ve Velkých Hošticích. - Nová kaple byla slavnostně posvěcena dne 22.6.2014. - Pozemek s kaplí patří obci Velké Hoštice.

Zdroj: Kateřina Skalíková