← kaple sv. Jeronýma (Veveří) zvonice (Vyšehořovice) →
1558 kaple sv. Jana Nepomuckého

na návrší ve vsi

původně se sanktusníkem

V rekonstrukci; má nový krov a střechu, chybí sanktusník, který chce spolek, jenž kapli opravuje, nahradit velkým křížem. Obvodové zdivo lodi je dozděno do původní výše, na koruně zdiva je udělán betonový věnec. Přístavek při levé straně lodi je zbořen (počítá se s jeho obnovou). Opravená je fasáda kolem oken a zadních dveří, zbytek stavby má fasádu zničenou. Obnoveny jsou okna a dveře. Odstraněny jsou trosky z interiéru kaple. Uvnitř je strop jen z desek. Okolo kaple se volně pase dobytek. - Původně barokní kaple byla postavena obcí v roce 1726 a v témže roce byla vysvěcena budišovským děkanem panem Braschmennem. V 19. století byla přestavěna novogoticky. K 200. výročí postavení prošla kaple v roce 1927 celkovou rekonstrukcí. - Kaple je obdélná s rizalitově předstoupeným vstupem a pětiboce zakončeným presbytářem. Smíšené zdivo je zachované do výše profilované korunní římsy se zbytky omítek prozrazující členění fasád pomocí lizén situovaných na nároží. Boční fasády jsou prolomeny z každé strany jedním oknem zaklenutým lomeným obloukem. Stejná okna prolamují zkosené boky presbytáře. V průčelí je pravoúhle zakončený vstup, v ose nad ním menší okno zaklenuté lomeným obloukem, jež bývalo opatřené mříží. Loď byla zaklenuta lomeným obloukem, presbytář konchou. Na břidlicí kryté střeše byl polygonální sanktusník se zvonem o váze 17 kg z roku 1727. V interiéru byl pouze hlavní oltář z roku 1780, boční oltáře zde nebyly. Na oltářní stěně stál dřevěný modře natřený tarbenákl a na něm obraz Panny Marie, vpravo a vlevo od něj byly čtyři dřevěné svícny. Za oltářem visel obraz sv. Jana Nepomuckého v černě natřeném dřevěném rámu. Kazatelna v kapli nebyla. Kůr byl klenutý, s varhanami. - Pozemek s kaplí patří církvi; opravu kaple organizuje "Spolek pro ochranu a zvelebení Sedmi Dvorů". V roce 2021 půjde na opravu oken a dveří kaple 40.000,- Kč z dotačních programů Olomouckého kraje.