15644 kostel sv. Jana Nepomuckého

Má vcelku novou střechu, věž měděnou. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Opravena i vstupní brána na hřbitov u kostela. - Impulzem k výstavbě kostela byly obavy z morové nákazy. Rychtář Johann Michel z Jetřichovic dal ve 40. letech 18. století slib, že pokud jeho dobytek přečká epidemii, postaví na svém lukrativním pozemku kapličku. Nakonec byla spolu se hřbitovem v letech 1751 - 1752 vybudována větší kaple pro sto osob. Následné rozšíření kaple souviselo s reformami císaře Josefa II. Jednolodní kostel byl postaven v letech 1788 - 1791 podle plánů stavitele Johanna Wenziga Kosche z Děčína. V roce 1788 vznikla v Jetřichovicích nová farnost, z této doby je i nejstarší hrob na hřbitově, patřící prvnímu duchovnímu. Roku 1828 byla přistavěna věž kostela. Hlavní a boční oltáře spolu s kazatelnou byly do Jetřichovic přemístěny ze zrušeného dominikánského kostela Panny Marie Růžencové v Nymburku. Patronům přifařených obcí byly zasvěceny postranní oltáře; sv. Prokop byl patronem vsi Rynartice a sv. Anna byla patronkou Vysoké Lípy. V interiéru kostela vyniká barokní dřevěná socha Madony v nadživotní velikosti z doby kolem roku 1730 a rokoková kazatelna. - V kostele se konaly bohoslužby do začátku 80. let 20. století, pak rychle zpustnul, včetně hřbitova. Oboje bylo obnoveno v letech 1992 – 1993; v roce 1992 se obnovy ujal správce farnosti v Srbské Kamenici Mgr. Marcel Hrubý a se skupinou nadšenců a dobrovolníků dovedl opravu kostela až ke zdárnému konci. Kostel znovu vysvětil ve výroční den jetřichovického posvícení 30.10.1993 litoměřický biskup ThDr. Josef Koukl. Kostel byl obnoven z finančních příspěvků Okresního úřadu v Děčíně, organizace Kirche in Not z Německa, Obecního úřadu v Jetřichovicích a moravských farností. - Další opravy proběhly v letech 2013 - 2014; poté byl kostel znovu vysvěcen dne 27.7.2014. O opravu a restaurování stavby v letech 2013 a 2014 se zasloužila Římskokatolická farnost Jetřichovice a především administrátor farnosti Mgr. Marcel Hrubý. Na záchranu sakrální památky přispěla Evropská unie prostřednictvím Programu rozvoje venkova, Česko-německý fond budoucnosti a rodáci z Německa. - Pozemek s kostelem patří církvi. - Na jetřichovickém hřbitově je zajímavá "sbírka" starých náhrobků - prvního faráře, rychtářů, lesníků atd. a též rodiny Vater z Rynartic, kde Ernest a Eduard byli zdejší kronikáři. Jejich dochované zápisky mají nesmírnou hodnotu pro zdokumentování života ve zdejším kraji do roku 1945. Sám hřbitov byl v poválečné akci, která vyzývala k "odstranění připomínek doby nesvobody", tj. všeho, co souviselo s německým osídlením, označen jako takový objekt, nějakým zázrakem ovšem nebyl zničen jako hřbitov např. v nedalekých Všemilech i jinde, pouze nebyl udržován.

Zdroj: Vladimír Kraus

• Vladimír Kraus napsal 29.12.2014 09:14

Na jetřichovickém hřbitově je zajímavá "sbírka" starých náhrobků, prvního faráře, rychtářů, lesníků atd. a též rodiny Vater z Rynartic, kde Ernest a Eduard byli zdejší kronikáři. Jejich dochované zápisky mají nesmírnou hodnotu pro zdokumetování života ve zdejším kraji do r. 1945. Sám hřbitov byl v poválečné akci, která vyzývala k "odstranění připomínek doby nesvobody", tj. všeho ,co souviselo s německým osídlením, označen jako takový objekt, nějakým zázrakem ovšem nebyl zničen jako hřbitov např. v nedalekých Všemilech i jinde, pouze nebyl udržován.