← zvonice (Vyšehořovice)
1580 kaple sv. Michala

hřbitovní kaple
(starší), 1848

s věží

S výjimkou přístavku vzadu je bez střechy, krovů a stropu. Přístavek vzadu má střechu s většími dírami. Obvodové zdivo sahá do původní výše, z jeho koruny vyrůstají keře a stromky. Omítka je zčásti poškozená. Bez oken a dveří. Uvnitř jsou trosky. Nově jsou vyřezány náletové dřeviny v okolí kaple a v jejím interiéru. - Kaple byla postavena dobrodinci v roce 1848 jako hřbitovní na místě starší kaple, zakreslené již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. Samotný hřbitov byl ve vsi zřízen kolem roku 1830. - Kaple je jednolodní, zděná, omítaná, původně plochostropá stavba se starším jádrem, úpravy byly provedeny ve 2. polovině 19. století. - Kaple je památkově chráněná. - Pozemek s kaplí patřil původně napůl obcím Jakartovice a Leskovec nad Moravicí; obě obce jej však pro roce 1989 odmítly převzít zpět. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Gerhard Kubný z Kobeřic); majitel pozemek s kaplí koupil v září 2015 od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. - Na základní opravu kaple jsou třeba necelé 2 mil. Kč.

• Kateřina Skalíková napsal 28.01.2009 10:58

Kaple sv. archanděla Michaela je kulturní památkou a přesto není síla zastavit její chátrání. Je jednolodní, zděnou, omítanou, původně plochostropou stavbou se starším jádrem, úpravy byly provdeny ve 2. polovině 19. století. Je to stále smutný příběh. Z místa čiší absolutní lhostejnost - jak říká p. Cílek - chceš-li se něco dozvědět o lidech, běž se podívat na jejich hřbitov v místě, kde žijí...

• Hynek Boháč napsal 13.02.2012 22:33

Kolem téhle stavby jezdím pravidelně 2-3x ročně a vždy se tam zastavuji. Jsem rád, že jsem se tady mohl podívat na původní podobu. Zarážející je nejen míra devastace, ale i totální zprasení okolí šílenými chatami. Pár fotek mám tady: http://www.bohac.estranky.cz/fotoalbum/hrbitovy/slezska-harta/