← kaple (Písečná) kaple (Popov) →

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

J od Domoradovic, v lese, v bývalé vsi Polomec, nedaleko dvora Vendelín

velká

Bez střechy (propadla se roku 1967), krovů a stropu. Zůstalo pouze podkovovité obvodové zdivo (cca 4 x 5 m) do výše: levá stěna vzadu do původní výše (cca 3 m), přední polovina levé stěny, levá polovina přední stěny a levá polovina zadní stěny do výšky cca 2,5 m, celá pravá část kaple pouze do cca 0,5 m. Nízké zdivo je úplně zasypáno troskami. – Kapli nechal postavit kněz Vavřinec Gintar v roce 1876. - Vlastníkem kaple je již neexistující podnik Severomoravské státní lesy Krnov, pozemek pod ní je v soukromém vlastnictví (Ing. Michaela Fajkusová z Radkova). - Majitelka pozemku by ráda získala do svého vlastnictví i kapli a poté ji spolu s místními myslivci opravila. - Osada Polomec zanikla již kolem roku 1910.

• Kateřina Skalíková napsal 25.09.2008 11:28

Tato kaple stojí na samotě nazývané dodnes Javoří, která se dříve řadila k obci Radkov. V Zemském archívu v Opavě a publikaci "Vikštejn-zřícenina hradu severně od Vítkova" se mi podařilo zjistit: Javoří (též Javoř nebo Polomec) byla samotou asi se 3 domy a 12 obyvateli (v roce 1881). Javoří je vzpomínáno již v roce 1550 a mělo být zrušeno v roce 1904. Na jeho místě stojí nyní už jen kaplička, kterou dal postavit kněz Vavřinec Gintar.