16783 křížová cesta

křížová cesta

14 kapliček

Křížovou vestu nad lhenickým hřbitovem s kaplí Zvěstování Panně Marii, v místě zvaném „V Brabcích“, dal zbudovat lhenický lékař František Nemastil v letech 1865 – 1866. Podnětem bylo úmrtí jeho dvacetileté dcery Marie Pátkové. Poblíž mariánské kaple, kterou křížová cesta končí, vyvěrá pramen. Areál se stal malým poutním místem farnosti Lhenice. - Výklenkové kapličky jsou opatřeny klasickými výjevy křížové cesty, které původně roku 1928 namaloval na plech Tomáš Peterka. Kovové desky postupně zkorodovaly a malba byla téměř zničena. Restaurování desek nebylo pro silné poškození plechů možné. Paní Vladimíra Kunešová z Prachatic zhotovila repliky všech čtrnácti obrazů na nové desky, opatřené již náležitou izolací. Práce byla dokončena a instalována v roce 2001 a v současné době jsou desky definitivně nalakovány ochrannými laky.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze