hřbitovní kaple
na hřbitově psychiatrické léčebny, SZ od Starých Bohnic

se sanktusníkem

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo je zachováno prakticky do původní výše, shora se místy začíná uvolňovat zdivo. Bez oken a dveří. Uvnitř je zpustošená. Zarostlá v křoví. - V kapli byla i místnost pro hrobníka. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple se nachází v areálu rozsáhlého ústavního hřbitova z roku 1909 (posvěcen dne 12.9.1909) s cca 4000 místy. Na hřbitově je pochováno také téměř 200 italských vojáků z první světové války, kteří obývali zajatecký tábor zřízený v léčebně. Většina z nich zemřela na tyfovou epidemii. Dne 16.10.1932 jim zde byla instalována z iniciativy tehdejšího italského premiéra Benita Mussoliniho pamětní deska z carrarského mramoru. Této akce se účastnil velvyslanec Italské republiky Quido Rocco a z léčebny až na hřbitov šel velký průvod chovanců ústavu v čele s arcibiskupem dr. Karlem Kašparem, který pamětní desky na kapli posvětil. Velvyslanec Rocco přivezl v měděné schránce i tridentskou půdu. Na hřbitově se pohřbívalo do roku 1951, zcela však zchátral poté, co byl v roce 1963 předán do správy Pohřební služby hl. města Prahy. Pamětní desky italských vojáků byly ukradeny, kaple byla úmyslně zapálena v roce 1989 a shořela jí střecha. Místo se postupně stalo skládkou odpadu. - V roce 2013 se o hřbitov začal dobrovolně starat místní občan Jiří Vítek, který odtud během prvního roku odvozil více než 30 tun odpadu. Se skupinou dobrovolníků místo začal pročišťovat od náletových dřevin a prováděl zde populární komentované prohlídky. Od roku 2015 žádal Prahu 8 o uskutečnění převodu hřbitova s kaplí z obavy, aby hřbitov nebyl prodán ve veřejné dražbě a následně zlikvidován. V roce 2018 Jiří Vítek pomohl italskému ministerstvu obrany identifikovat badatelskou činností všech 48 osob italské národnosti, kteří na věky spočinuli na bohnickém hřbitově. V roce 2019 zastupitelstvo MČ Praha 8 požádalo o svěření hřbitova do správy městské části. Po šesti letech od prvního jednání Rada hl. m. Prahy tento krok schválila a umožnila převod ze státu jako nepotřebný majetek. V roce 2017 Městská část Praha 8 začala intenzivně podnikat konkrétní kroky k tomu, aby hřbitov získala do své správy a mohla se o něj začít starat. Během řady jednání na úrovni pražského magistrátu a Ministerstva zdravotnictví ČR se městské části podařilo dosáhnout toho, že hřbitov přešel ze správy Psychiatrické nemocnice Bohnice na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. V roce 2018 Zastupitelstvo MČ Praha 8 schválilo návrh jednání o převodu hřbitova na městskou část. Dne 12.4.2021 schválila Rada hlavního města Prahy bezúplatný převod pozemku se hřbitovem a kaplí do do vlastnictví hlavního města Prahy a zároveň jeho svěření do správy městské části Praha 8. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových následně oznámil, že je připraven bezúplatně hřbitov převést do vlastnictví města. - Pozemek s kaplí patří od roku 2023 městu Praha, které jej získalo od státu.

Zdroj: Ing. arch. Karel Kuča, Miloš Szabo

• Miloš Szabo napsal 31.03.2013 20:59

Dobrý den, podle všeho jde o stále stojící polozbořenou kapli na bývalém hřbitově psychiatrické léčebny, GPS: 50°8'16.895"N, 14°24'13.318"E. Jde o rozsáhlý hřbitov s cca 4000 místy, od roku 1963 jej převzala Pohřební služba hl. města Prahy, která ho nechala zcela zpustnout. Smutné je, že je zde pochováno skoro 200 italských vojáků z první světové války.

• Miloš Szabo napsal 31.03.2013 21:00

Takže nejde o zaniklou kapli, ale polozbořenou ruinu (bez střechy).

Děkuji za upřesnění, informace upraveny a doplněny.

• Vladimír Kraus napsal 24.08.2018 18:43

8.8.2018 byyl hřbitov převeden na MČ Praha 8, která plánuje alespoň částečnou obnovu.

Dne 8.8.2018 zatím s převodem pozemku vyslovila souhlas rada MČ Praha 8, 12.9. by totéž ještě mělo schválit zastupitelstvo a teprve poté (pokud smlouvu odsouhlasí i ÚZSVM) dojde k převodu pozemku. Doplnil jsem info o usnesení rady, děkuji.