Poškozené (známka 400) zděné velké kaple

hřbitovní kaple
na hřbitově psychiatrické léčebny, SZ od Starých Bohnic

se sanktusníkem

Bez střechy, krovů a stropu. Obvodové zdivo zachováno prakticky do původní výše, shora se místy začíná uvolňovat zdivo. Bez oken a dveří. Uvnitř zpustošená. Zarostlá v křoví. - V kapli byla i místnost pro hrobníka. Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Kaple se nachází v areálu rozsáhlého ústavního hřbitova z roku 1909 (posvěcen dne 12.9.1909) s cca 4000 místy. Na hřbitově je pochováno také téměř 200 italských vojáků z první světové války; instalaci jejich pamětních desek z carrarského mramoru na průčelí kaple nechal v roce 1932 zaplatit tehdejší italský premiér Benito Mussolini, jejich vysvěcení provedl dne 16.10.1932 tehdejší pražský arcibiskup Karel Kašpar. Na hřbitově se pohřbívalo do roku 1951, zcela však zchátral poté, co byl v roce 1963 předán do správy Pohřební služby hl. města Prahy. Pamětní desky italských vojáků byly ukradeny, sanktusník shořel v 90. letech 20. století. - Pozemek s kaplí patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových; úřad připravuje předání pozamku s kaplí do majetku městské části Praha 8, která plánuje opravu kaple a údržbu hřbitova. O obnovu kaple usiluje i "Spolek pro obnovu bohnického ústavního hřbitova".

Zdroj: Ing. arch. Karel Kuča, Miloš Szabo

• Miloš Szabo napsal 31.03.2013 20:59

Dobrý den, podle všeho jde o stále stojící polozbořenou kapli na bývalém hřbitově psychiatrické léčebny, GPS: 50°8'16.895"N, 14°24'13.318"E. Jde o rozsáhlý hřbitov s cca 4000 místy, od roku 1963 jej převzala Pohřební služba hl. města Prahy, která ho nechala zcela zpustnout. Smutné je, že je zde pochováno skoro 200 italských vojáků z první světové války.

Takže nejde o zaniklou kapli, ale polozbořenou ruinu (bez střechy).

Děkuji za upřesnění, informace upraveny a doplněny.