16997 tzv. Nová synagoga

březen - duben 1986
v ulici Ponávka

Kvůli rychle rostoucímu počtu brněnského židovského obyvatelstva zakoupila židovská obec dům Koliště č. 45, za kterým se nacházel volný prostor směrem k ulici Ponávka. Na něm byla brněnským stavitelem Alfredem Zeiselem postavena v letech 1905 - 1906 v pořadí třetí novodobá brněnská synagoga, která měla odlehčit především přeplněné a technicky nevyhovující modlitebně v Novobranské ulici. Náklady na stavbu dosáhly výše 221.501,- korun. Plány této novorománské stavby, ovlivněné křesťanskou architekturou (bazilikální trojlodí), vypracoval rakouský architekt Max Fleischer. - Synagoga měla rozměry 32 × 18 m, delší osu ve směru západ - východ a vchod na západní straně. Bohoslužby v Nové synagoze byly zahájeny dne 13.9.1906. - Jednalo se o rozměrnou novorománskou baziliku se zdůrazněným západním průčelím a ženskými galeriemi po třech stranách hlavního sálu (21 x 8 m, výška 13 m) a půlválcovou apsidou na východní straně. Měla 324 mužská a 250 ženských sedadel. - Otevření se zúčastnil i starosta Brna a zástupce místodržitelství. Slavnostní řeč pronesl rabín brněnské židovské obce Ludwig Levy, který byl teprve krátce předtím uveden do úřadu. - Při náletech v listopadu 1944 byla synagoga poškozena. Po skončení 2. světové války se majitelem domu na Kolišti i synagogy stalo Ministerstvo zdravotnictví a chrám byl využíván jako skladiště. Vznikly studie ke kulturnímu využití synagogy, protože se však nenašel zájemce o její odkoupení, byla na přelomu let 1985 a 1986 zbořena. Některé cenné architektonické a výzdobné prvky byly převezeny do Muzea města Brna. - Na místě synagogy se nachází parkoviště, vjezd a průchod mezi jednotlivými budovami Úrazové nemocnice. - Synagogu připomíná pamětní deska na domě Ponávka 10 (budova Úrazové nemocnice). - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 630/1 a 630/2) patří Židovské obci Brno.

Zdroj: cs.wikipedia.org, Jiří Fiedler