16999 židovský hřbitov

Torzální (známka 600) ostatní

židovský hřbitov
židovská
Krnovské Předměstí, severně od nádraží, na východní straně Polní ulice

Pozemek ke zřízení hřbitova byl zakoupen roku 1904. Na hřbitově byla uprostřed přední obvodové zdi vestavěna obřadní síň. Dochoval se náčrt provedený velitelem bruntálské posádky v roce 1926 při soupisu vojenských hrobů padlých v 1. světové válce. Ze špitálů v Bruntále zde bylo v sekci II. uloženo 10 vojáků židovské národnosti. Na náčrtu je vyznačena poloha obřadní síně i systém vstupu na hřbitov. Stavba byla vojáky opatřena nesprávným nápisem modlitebna, byť šlo o obřadní síň. Tak vznikl omyl, který v některých publikacích stále přetrvává. Pravděpodobně na podzim roku 1938 nacisté hřbitov zdemolovali, postupně byla zbořena ohradní zeď i obřadní síň a náhrobky byly odvezeny ke stavbám. Na východní části plochy hřbitova byl zřízen průmyslový areál. V letech 2002 - 2003 byl areál vyčistěn a pietně upraven. - Hřbitov se rozkládá na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 2540) patří městu Bruntál, druhý (pozemková parcela č. 3728/13) patří firmě Dřevovýroba Praděd, s.r.o. z Vrbna pod Pradědem. - Židovská obec v Bruntále byla velmi malá proti Hornímu Benešovu a Krnovu. Pro obřadní záležitosti většího významu byly určeny postupně obě obce. V Bruntále se podařilo prosadit a zřídit modlitebnu, kde zároveň probíhala výuka dětí. Modlitebna byla až do roku 1938 v Herren strasse (Panská ulice), dnes ulice Opletalova. Při východu do ulice z náměstí (směrem k nádraží) byly na levé straně tři samostatné domy (dnes spojeny v jeden). V posledním domě z nich byla v patře nad vchodem místnost modlitebny. V přízemí tohoto domu byla „Plzeňská restaurace“.

Zdroj: Pavel Rapušák, předseda Klubu za starý Bruntál

• daniel klaban napsal 21.01.2016 14:30

Vždyť na tomto hřbitovu ještě 3 náhrobky zbyly tak by měl být polozřícený nebo torzální

Upravil jsem, děkuji.

• Miloslav Horník napsal 13.03.2016 16:38

Doporučuji: – článek: Židovský hřbitov (Náš domov 12. 9. 2012, 27. část, str. 7 až 8) http://www.mubruntal.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=1316&id_dokumenty=948312 – článek: Historik: S křišťálovou nocí se vrátil přízrak středověku (kde je zmínka u událostech mj. v Krnově i Bruntálu) http://zpravy.idnes.cz/historik-s-kristalovou-noci-se-vratil-prizrak-stredoveku-pno-/domaci.aspx?c=A071109_094103_domaci_adb – *pdf: Historie židovské obce v regionu Krnova a Bruntálu (Jan Stejskal - Petr Aharon Tesař - Pavel Stejskal - Pavel Kuča) http://www.krnovskasynagoga.cz/ke%20stazeni/historie_z_o_v_regionu.pdf

• Miloslav Horník napsal 18.03.2016 16:26

Následující řádky pana Pavla Rapušáka předsedy KZSB (Klub za starý Bruntál), mj. vysvětlují nesrovnalosti, které jsem zjistil při pročítání článků, kde se uvádí rozporuplné údaje. 1. Židovská obec v Bruntále byla velmi malá proti Hornímu Benešovu a Krnovu. Pro obřadní záležitosti většího významu byly určeny postupně obě obce. V Bruntále se podařilo prosadit a zřídit modlitebnu, kde zároveň probíhala výuka dětí. Modlitebna až do roku 1938 byla v Herren strasse (Panská ulice) dnes ulice Opletalova. Při východu do ulice z náměstí (směrem k nádraží) byly na levé straně tři samostatné domy (dnes spojeny v jeden). V posledním domě z nich byla v patře nad vchodem místnost modlitebny. V přízemí tohoto domu byla „Plzeňská restaurace“. 2. Na židovském hřbitově v dnešní ulici Polní, byla uprostřed přední obvodové zdi vestavěna obřadní síň. Dochoval se náčrt provedený velitelem bruntálské posádky v roce 1926 při soupisu vojenských hrobů padlých v 1. světové válce. Ze špitálů v Bruntále zde bylo v sekci II. uloženo 10 vojáků židovské národnosti. Na náčrtu je vyznačena poloha obřadní síně i systém vstupu na hřbitov. Stavba je vojáky opatřena nesprávným nápisem (Modlitebna) - zcela jistě náčrt nekonzultovali s místními občany židovské národnosti a takto mohl lehce vzniknout omyl, který se vyskytuje v některých jiných článcích. Oba objekty (modlitebna i obřadní síň) byly zdevastovány a nepodařilo se získat žádnou fotografii z žádného období. Po roce 1945 se do Bruntálu vrátili dva židé, kteří tu byli před válkou a obsah tohoto sdělení byl již v dřívější době s jedním dodnes žijícím konzultován. Pavel Rapušák předseda KZSB.

• Miloslav Horník napsal 18.03.2016 16:28

V předchozím komentáři pan Pavel Rapušák uvádí: „...obsah tohoto sdělení byl již v dřívější době s jedním dodnes žijícím konzultován.“ Tímto je myšlen rodák z Bruntálu dnes 89 letý pan Petr Beck. Jeho životní příběh sepsal Tomáš Hrbek a je k přečtení zde: http://kehila-olomouc.cz/rs/wp-content/uploads/pribeh-Petra-Becka.pdf

Informace doplněny, děkuji.

• Miloslav Horník napsal 05.03.2017 11:47

Doporučuji: – článek: Židé v Bruntále v dobách minulých (do roku 1918). Zdroj: http://www.krnovskasynagoga.cz/ke%20stazeni/zide_v_bruntale_v_dobach_minulych.pdf

• Miloslav Horník napsal 29.10.2017 07:23

Prezident Zeman vyznamenal včera u příležitosti 28. října 2017 mezi osobnostmi i čestného občana města Bruntálu pana Petra Becka Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, I. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Více na http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Prezident-Zeman-vyznamenal-u-prilezitosti-28-rijna-2017-tyto-osobnosti-510108. Tato významná osobnost je zde 2x zmiňována v předchozích komentářích s odkazy např. na článek Tomáše Hrbka Příběh pana Petra Becka.