září - říjen 1979
v centru vsi, obklopená židovskými domy

Synagoga neznámého stáří, snad z 2. poloviny 18. století, doložená v 1. třetině 19. století. Bohoslužby skončily snad před rokem 1930, budova byla zbořena roku 1979. - Synagoga byla s největší pravděpodobností minimálně evropskou raritou, neboť střechu synagogy zdobila nástavba v podobě věže s hodinami tak, jak je známe z křesťanských sakrálních staveb barokních nebo gotických (údajně jako vyjádření velmi dobrých vztahů mezi obyvateli židovského a křesťanského vyznání). - Dne 11.12.1958 se rada Místního národního výboru v Hroubovicích usnesla provést úplnou demolici synagogy. Dne 17.12.1958 napsal vedoucí odboru pro místní hospodářství Okresního národního výboru v Chrudimi L. Hoffman na odbor pro výstavbu Okresního národního výboru v Chrudimi, aby se za tímto účelem provedla prověrka synagogy. Dne 10.1.1959 požádal písemně vedoucí odboru výstavby a vodního hospodářství Okresního národního výboru v Chrudimi Ing. Jiří Černý odbor pro školství a kulturu Krajského národního výboru v Pardubicích o sdělení stanoviska k požadavku na demolici. Dne 26.1.1959 napsal ředitel Krajského vlastivědného ústavu v Pardubicích na odbor pro výstavbu Okresního národního výboru Chrudim, že podle §13 zákona 25/58 o kulturních památkách rozhoduje o demolici památek přímo Ministerstvo školství a kultury po vyjádření Krajských památkových orgánů. Dne 10.11.1977 napsala Židovská náboženská obec v Praze (ŽNO) na Místní národní výbor Hroubovice, aby na ŽNO poslal v opise korespondenci, kde ŽNO měla nabídnout odprodej objektu obci Hroubovice. Kopii tohoto dopisu poslala ŽNO rovněž panu Vítu Korcovi do Trutnova, jakožto důvěrníkovi ŽNO za Východočeský kraj. Pan Korec ohlásil svou návštěvu v Hroubovicích na den 7.3.1978. Místní národní výbor Hroubovice svými dopisy ze dnů 23.5.1978 a 14.7.1978 urgovalo pana Korce, aby urychlil zaslání rozhodnutí ŽNO Praha. V dopise pro Místní národní výbor Hroubovice ze dne 17.8.1978 souhlasí ŽNO Praha s darováním synagogy československému státu, tedy v tomto případě obci Hroubovice. Doporučuje rovněž, aby si Místní národní výbor Hroubovice opatřil výpis z evidence nemovitostí u střediska geodézie pro okres Chrudim. Žádost o výpis z evidence nemovitostí poslal Místní národní výbor Hroubovice na středisko geodézie pro okres Chrudim dne 11.9.1978. Dopisem ze dne 2.2.1979 Místní národní výbor Hroubovice opět urgoval ŽNO Praha ve věci vyřízení dedikační listiny. ŽNO odpověděla dne 13.2.1979 a sdělila, že návrh na darování bývalé synagogy v Hroubovicích předloží k rozhodnutí své hospodářsko – právní komisi. Doporučuje, aby Místní národní výbor Hroubovice oslovil finanční odbor Okresního národního výboru v Chrudimi, aby vystavil darovací listinu na synagogu a tuto poslal ŽNO Praha jako podklad k projednávání. Žádost na finanční odbor Okresního národního výboru v Chrudimi poslal Místní národní výbor Hroubovice dne 16.2.1979. Místní národní výbor Hroubovice dopisem ze dne 20.4.1979 podruhé urguje ŽNO Praha o zaslání darovací listiny na synagogu postoupenou Okresním národním výborem Chrudim. ŽNO odpověděla dne 27.4.1979 a sdělila, že se postará o urychlené vyřízení celé záležitosti; dne 6.5.1979 poslala nabídku bezplatného odevzdání synagogy do vlastnictví československého státu, tedy v tomto případě do vlastnictví obce Hroubovice. Okresní národní výbor v Chrudimi poslal dne 14.5.1979 na Místní národní výbor Hroubovice hospodářskou smlouvu, kterou převedl do správy Místního národního výboru Hroubovice synagogu se stavební parcelou. Okresní národní výbor v Chrudimi rovněž upozornil, že k demolici je nutno mít povolení od odboru výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Chrudimi a že tuto je nutno zajistit z vlastních prostředků. Žádost o povolení demolice synagogy poslal Místní národní výbor Hroubovice na odbor výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Chrudimi dne 18.5.1979. Dne 13.7.1979 zaslal Místní národní výbor v Hroubovicích Okresnímu stavebnímu podniku ve Slatiňanech vyjádření rady Místního národního výboru v Hroubovicích k plánované demoliční práci tohoto podniku. Okresní stavební podnik Slatiňany odhadl náklady na demolici synagogy ve výši do 80.000,- Kčs. Dne 30.7.1979 objednal Místní národní výbor Hroubovice u energetických rozvodných závodů přemístění elektrického vedení, které bylo zatím umístěno na synagoze. Dopisem ze dne 20.8.1979 objednal Místní národní výbor Hroubovice demolici synagogy u mysliveckého sdružení „Hubert“ v Lužích. Cena byla stanovena na 45.000,- Kč; dopisem ze dne 16.10.1979 pak Místní národní výbor Hroubovice poděkoval mysliveckému sdružení za demolici synagogy. Dne 22.10.1979 urgoval Místní národní výbor Hroubovice odbor výstavby a územního plánování Okresního národního výboru v Chrudimi, aby vydal povolení k demolici synagogy; toto povolení poskytl odbor výstavby Okresního národního výboru v Chrudimi Místnímu národnímu výboru Hroubovice svým dopisem ze dne 29.10.1979. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří obci Hroubovice.

Zdroj: David Novotný, SOkA Chrudim + Jiří Fiedler