na rohu ulic Obrněné brigády a Hradební

V Chebu stálo postupně v přímé návaznosti na existenci židovského osídlení města několik synagog. Nejvýznamnější středověkou synagogou byla údajně budova vystavěná v letech 1364–1375 ve stylu vrcholné gotiky na východním okraji tehdejšího ghetta. Tato synagoga byla roku 1430 po vypovězení Židů z města přeměněna na křesťanský kostel, roku 1837 se zřítila klenba a roku 1856 byla ruina zbořena. Rozrůstající se židovská obec v Chebu se v 2. polovině 19. století rozhodla ke stavbě nové synagogy. Rozestavěná moderní synagoga od architekta Karla Königa v eklektickém stylu ve Sládkově ulici z let 1867–1869 (stavitel Adam Haberzettl) byla v roce 1870 pro nedostatek financí na dokončení prodána městu Cheb a roku 1875 dostavěna jako městská tělocvična. Až o dvacet let později byl k dispozici dostatek peněz pro novou modlitebnu, kterou pro chebskou židovskou obec postavil v letech 1892 - 1893 stavitel Leo Buchen podle plánů Karla Haberzettla na rohu Hradební ulice proti dnešní knihovně. Nová synagoga byla zasvěcena dne 25.7.1893 Ignácem Zieglerem z Karlových Varů. - Jednalo se trojlodní baziliku v byzantském stylu s plochou střechou, se dvěma příčnými loděmi, jejichž západní část uzavírala nad křížením velmi vysoká kupole s pozlacenou špicí. Výška hlavní lodi činila 15 metrů. Tvarová bohatost vnější stavby s velkým kruhovým oknem nad vchodem, přesahujícím kruhovým obloukem na západním průčelí, s obloučkovými vlysy mezi lizénami a s trpasličími galeriemi byla poplatná románskému slohu. Vnitřní prostor byl členěn předsíní a ze tří stran obklopujícími ženskými galeriemi, které se otevíraly směrem k lodi sloupovými arkádami s půlkruhovými oblouky. Skříňka na Tóru s kupolí stála v apsidě na východní straně; almemor (pult, na němž se rozvinovala a četla Tóra), se nacházel uprostřed vystouplého křížení lodí. Po stranách stály dva svícny. Architektonické a plastické detaily odpovídaly románskému obloučkovému slohu. - Při tzv. "křišťálové noci" z 9. na 10.11. 1938 byla synagoga vypleněna, zničena požárem a posléze v roce 1939 zbořena. Město pak z tohoto místa udělalo nádrž na vodu pro hasiče. - V 80. letech 20. století zde byla vystavěna střední škola a v roce 2003, díky intervenci historičky, která na škole působila, byla na budově odhalena pamětní deska. - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 6974 a pozemková parcela č. 115/3) patří Karlovarskému kraji - Integrované střední škole Cheb.

Zdroj: Jiří Fiedler + Jana Frank a kol.: Židovské hřbitovy a památky KV kraje

Máte chybu! Třetí fotografie ukazuje synagogu v maďarském Egeru.