17077 Velkodvorská synagoga

na náměstí Miloše Formana

Velkodvorská synagoga v Praze byla založena někdy za života Jakuba Baševiho z Treuenburku (1580 - 1634). – Jediné, co je známo, že v roce 1627 koupil domy na místě zvaném „Velký dvůr“, od toho název synagogy. Stejně jako řada dalších synagog židovského ghetta i Velkodvorská synagoga byla zničena do základů při velkém požáru roku 1689. V roce 1708 byla znovu vystavěna. V roce 1754 opět vyhořela, ale záhy byla obnovena v původních proporcích. Roku 1854 je zmínka o opravách. V roce 1883 byla fasáda přestavěna v maurském slohu a na západě přistavěna další ženská galerie (původně byla pouze na jihu). V témže roce byl přestavěn aron ha-kodeš v novorenesančním stylu. Synagoga se nacházela na konci dnešní Pařížské ulice na místě dnešního prostranství před hotelem Intercontinental a byla zbourána při asanaci Josefova na jaře 1906. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Wic Prague, s.r.o. z Prahy.