severně od náměstí, v židovské čtvrti

Novou synagogu si židovská obec v Kyjově postavila na místě starší synagogy uprostřed židovské čtvrti v letech 1851 – 1852 v obloučkovém stylu jako mírně podélnou halovou stavbu se západním průčelím zdůrazněným středovým štítem a nárožními rizality, obloučkovým vlysem a Desaterem ve štítu. Hlavní mužský portál vedl do předsíně, postranní vstupy pro ženy k točitým schodištím na galerie pro ženy (přímá schodiště po stranách budovy byla přistavěna v roce 1899). Hlavní sál s postranními galeriemi na litinových krakorcích a sloupcích a dvěma či třemi řadami sedadel za sebou měl ve střední části zvýšený kazetový strop, ve východní stěně velké růžicové okno a pod ním klasicistní svatostánek na zvýšeném pódiu bimy. Návrhy výzdoby synagogy vytvořil akademický malíř Ruda Kubíček z Uherského Hradiště v roce 1930. Malířskou výzdobu stěn realizoval Arnošt Polášek, malíř pokojů z Kyjova. - Roku 1941 byl interiér synagogy nacisty devastován, roku 1945 byla poškozena při bojích a 27.2.1962 byla budova odstřelena. Na místě synagogy byl později postaven Dům kultury. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (stavební parcela č. 2421) patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, druhý (stavební parcela č. 210/2) patří městu Kyjov.

Zdroj: Mgr. Blanka Pokorná, Vlastivědné muzeum v Kyjově