17113 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

u Libeňského mostu

Hřbitov se nejprve musel dvakrát zmenšit. K prvnímu zmenšení o jihovýchodní roh došlo kvůli výstavbě severozápadní rakouské dráhy a libeňského nádraží. Ke druhému zmenšení o severní část hřbitova pak došlo kvůli výstavbě Libeňského mostu. Ostatky ze zabraných míst byly převezeny na nový hřbitov. Poté se hřbitov přestal používat a začal se využívat nový v Davídkově ulici. Nakonec bylo v 60. letech 20. století rozhodnuto, že se zbývající plocha hřbitova zaveze. Hřbitov byl v roce 1965 v rámci akce "Za Prahu krásnější" i s dochovanými náhrobními kameny překryt 8 m vysokou vrstvou hlíny, pod kterou je dodnes. - Hřbitov je zakreslen již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Hřbitov se rozkládal na pětici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 3635 a 3634) patří Židovské obci v Praze, další dva (pozemkové parcely č. 3952/1 a 3952/2) patří městu Praha a pátý (pozemková parcela č. 4014/1) patří firmě Dopravní podnik Hlavního města Prahy, a.s. z Prahy.

Zdroj: Jiří Fiedler