Polozřícené (známka 455) zděné synagogy

SZ od vsi, blízko rozcestí někdejších silnic do Kolína a do Hlízova

Zůstalo zachováno jen snížené přízemí zasypané troskami a hodně suti na povrchu. Vše je zarostlé v křoví. - Synagoga byla postavena v letech 1859 - 1863 malínským stavitelem Josefem Turkem. V synagoze bylo 70 mužských sedadel, 42 ženských a dvě sedadla čestná. K bohoslužbám byla využívaná do první světové války. V roce 1922 byla prodána Tělocvičné jednotě Sokol a adaptována na sokolovnu. Desatero bylo sňato a nahrazeno symbolem hlásajícím: „Paže tuž, vlasti služ!“ Když po roce 1948 Sokol upadl v nemilost, byla budova využívána jako sklad nábytku a v roce 1976 byla z větší části zbořena údajně v souvislosti se stavbou silničního obchvatu; ten je ale od budovy vzdálen minimálně 250 m. - Zůstalo zachováno snížené přízemí, jehož okolí je dnes zasypáno, takže se nachází pod úrovní terénu a je zcela zarostlé roštím. Zachovaná přízemní část chrámu, sloužila jako zimní modlitebna. - V bezprostředním okolí stavby se nachází zrušený židovský hřbitov; ten byl zrušen ještě během existence židovské komunity, zemřelí z Malína byli poté pohřbíváni v Malešově. - Pozemek s torzem synagogy patří Tělocvičné jednotě "Sokol" z Malína.

Zdroj: Vladimír Havlíček

• Vladimír Havlíček napsal 05.03.2017 19:08