na Hlavní třídě, vedle domu č.p. 166

Židé v Mariánských Lázních nesměli bydlet poměrně dlouho, až v r.1824 zde existovala malá náboženská obec. V roce 1861 byla zřízena první modlitebna se špitálem, dnešní č.p.102 v Lesní ulici-Goethův dům. Jelikož počet obyvatel židovského vyznání rychle rostl, bylo uvažováno o zřízení synagogy. Štědrými donátory stavby byli i početní židovští lázenští hosté, pro které ve městě fungovaly i některé košer restaurace. Stavba synagogy byla provedena v tehdy módním byzantsko-orientálním slohu (též tzv.maurském) podle návrhu místního architekta a stavitele Eduarda Sterna. Pozemek pro stavbu věnoval předseda místní židovské obce Salomon Šimon z č.p.159. Synagoga měla dvě věže a svojí podobou se blížila nové Velké synagoze v Plzni (ta byla dokončena až v r.1893). Stavba měla rozměry 27,4 x 20,4 metrů a bylo v ní 318 sedadel pro věřící. Výzdoba interiéru byla poměrně honosná - barevná mozaiková okna, mramorové sloupy zdobené zlatem. Nádherný byl též aron ha-kodeš (oltář), což je schrána na tóru (svaté písmo v podobě svitku, hlavní bohoslužebný předmět). Žádná fotografie interiéru se nedochovala. Slavnostní zahájení bohoslužeb v podobě vnesení tóry do synagogy bylo provedeno v pátek dne 1.8.1884 (tj.10.av 5646) rabínem Dr. Bernhardem Löwensteinem ze Lvova, který byl velkým podporovatelem projektu a prováděl iniciativně sbírky mezi lázeňskými hosty. V roce 1898 věnoval syn bývalého starosty Josefa Dionyse Halbmayra do synagogy varhany. Stavba byla zničena v průběhu tzv. křišťálové noci (9.-10.11.1938), měsíc po připojení českého pohraničí k Německu. Není však příliš pravděpodobné její zničení velkým požárem vzhledem k blízké okolní zástavbě, spíše byl nejdříve devastován interiér a místo bylo brzy srovnáno se zemí. Prázdný prostor dodnes není zastavěn, nalézá se na Hlavní třídě vedle domu čp.166. Místo není označeno žádnou pamětní deskou, ani jinak. Existuje sice několik návrhů na podobu památníku, žádný však dosud nebyl schválen. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Alice Mann z Německa).

Zdroj: Jiří Fiedler