300 m J od náměstí, při V straně ulice Stroupežnického

Židovské osídlení je v Miroticích doloženo od první poloviny 16. století až do nacistické okupace ve 20. století. V průběhu 18. století v městečku žilo 10 - 12 židovských rodin, v první polovině 19. století třináct rodin, roku 1880 - 81 Židů, roku 1900 - 50 Židů a roku 1930 - 14 Židů. Samostatná židovská náboženská obec v Miroticích zanikla pro malý počet členů již roku 1900, kdy byla připojena k židovské náboženské obci v Mirovicích; modlitební spolek tu ale existoval až do druhé světové války. - Synagogu si zdejší židé postavili v roce 1763 v barokním slohu při hlavní ulici, v 19. století byla stavebně upravena. Bohoslužby v ní skončily pravděpodobně před rokem 1930. Dne 29.4.1945 byla synagoga zasažena leteckou bombou při náletu amerických bombardérů a byla silně poškozena. Později byla zbořena. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1830. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Martin Maršík z Mirotic a Renáta a Václav Růžičkovi z Mirotic).

Zdroj: Jiří Fiedler