17160 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

jihozápadně od centra, na nároží ulice Českých bratří a Na Hamrech

Poprvé se jako „židovská zahrada“ připomíná v roce 1550, ale zřejmě existoval již od konce 15. století. Hřbitov byl založen daleko za městskými hradbami, obehnán vysokou zdí, neboť podle talmudického příkazu má být mrtvým zaručena neporušitelnost hrobů na věčné časy. První zmínka o Židu Lazarovi z Náchoda pochází z roku 1357. Dá se ale předpokládat, že Židé se v Náchodě, ležícím na důležité obchodní stezce z Prahy do Vratislavi, usazovali již dříve. Zprvu však pochovávali své mrtvé v Praze. - Hřbitov byl v užívání přibližně 400 let, až do roku 1928. Dále se pohřby konaly na novém židovském hřbitově ve Starém Městě. Součástí hřbitova byla i sousední obřadní síň - márnice s domkem pro hrobníka z roku 1661, v němž původně býval židovský špitál. - V době nacistické okupace v letech 1939 - 1945 byl Židům zabaven jejich majetek, včetně obou hřbitovů. Dne 14.12.1942 a také v následujících letech byli Židé z Náchodska deportováni do ghetta Terezín a odtud do Osvětimi a dalších koncentračních táborů, z nichž se většina nevrátila. V roce 1943 nacisté přikázali náhrobky z obou hřbitovů odstranit a stromy pokácet. Náhrobní kameny byly použity jako stavební materiál, např. při regulaci potoka Radechovka, po opracování i na křesťanské hroby. - Roku 1958 zde vznikl park, okolní zeď byla odstraněna. - Zásluhou rodičů, dětí a učitelů ze ZŠ v Komenského ulici a za finanční podpory fondu T-Mobile byl park v roce 2013 znovu upraven. Město Náchod zde instalovalo nový památník připomínající toto pietní místo. V jeho dolní části se nacházejí hebrejská písmena TNCBH, tzv. tanceva, což v překladu znamená „Jeho/její duše buď přijata do svazku živých.“ - Dochována je obřadní síň (využitá jako dílna) a sousední přízemní hrobnický domek. - Některé nalezené náhrobky (od 17. století) jsou provizorně uloženy na novém židovském hřbitově. - Hřbitov se rozkládal na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1202/1) patří Židovské obci v Praze, zbývající dva (pozemkové parcely č. 1203/1 a 2024/1) patří městu Náchod.