Torzální (známka 0) ostatní

asi v 16. století
na návrší za katolickým kostelem

Chybí ohradní zeď. Všechny dochované náhrobky jsou nakupeny na dvou místech v rozích hřbitova. - Počátek židovského osídlení Nečtin se datuje do 1. třetiny 17. století, v té době pravděpodobně byl na návrší za kostelem založen i židovský hřbitov. Protože archiválie jsou v tomto směru často nespolehlivé, jsou u takto starých hřbitovů náhrobní nápisy jediným spolehlivým nositelem informace o stáří hřbitova. Přesné stáří tohoto hřbitova, bohužel, doložit nelze, neboť i on byl těžce poškozen nacisty. Většina náhrobků byla tehdy odvezena, mezi nimi i mnoho starých náhrobků. Hroby však zůstaly na svých místech a pozemek hřbitova je dnes v zalesněném terénu dosud dobře patrný. Na jeho ploše zůstalo několik desítek náhrobků nebo jejich částí, deponovaných v na dvou hromadách. Protože již nelze zjistit původní umístění náhrobků, uvažuje se o jejich pietním vztyčení po obvodu plochy hřbitova, která (kromě terénní nerovnosti) není nijak oddělena od okolní krajiny. I to, co ze hřbitova zbylo, je stále dosti cenné; najdeme zde náhrobky z 18., 19. i 20. století. Jejich materiál, výzdoba, texty, i vesměs profesionální způsob provedení dodnes svědčí o významu nečtinské židovské obce. Mezi ty nejstarší dochované a dosud dobře čitelné patří i náhrobek paní Terce, zesnulé ke konci židovského roku 5520, tedy na podzim 1760. Text na jejím náhrobku: „Terce ešet Šalom SGL (pondělí 1. září 1760). Zde je pohřbena žena drahá a spravedlivá, paní Terce, žena váženého Šaloma z kmene Levi, která odešla do světa svého a zemřela v pondělí, 20. elulu 520 podle malého počtu. Její duše ať je přijata do svazku živých.“ - Pozemky pod hřbitovem (pozemkové parcely č. 227, 223/2 a 226/2) patří Federaci židovských obcí v České republice.

Zdroj: Vlastivědný sborník: čtvrtletník pro regionální dějiny severního Plzeň