17216 nový židovský hřbitov

Torzální (známka 0) ostatní

1,5 km Z od zámku, na Z konci Hřbitovní ulice

Třetí roudnický židovský hřbitov z konce 19. století (pozemek k založení byl zakoupen roku 1895). V době nacistické okupace, ale především po 2. světové válce, byly náhrobky postupně ničeny a rozkrádány. I přesto zde stále ještě probíhaly pohřby. - V období socialismu byly téměř všechny náhrobní kameny rozkradeny jako stavební materiál a takřka zcela zanikla i zeď kolem hřbitova. V roce 1985 došlo k požáru místní obřadní síně v maurském slohu, z níž zbylo pouze obvodové zdivo. - Po roce 2002 začala postupná úprava hřbitovního pozemku a obnovena byla ohradní zeď. Hřbitov byl zabezpečen před vandaly. Vzhledem ke zmíněným krádežím se však dochovalo pouze deset náhrobních kamenů z let 1899 až 1943. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v České republice.