Poškozené (známka 0) ostatní

ve svahu mezi ulicí K. H. Borovského a městským komunálním hřbitovem (od kterého je oddělen zdí)

Náhrobky jsou většinou povalené. Má opravenou ohradní zeď. - Židovský hřbitov byl značně netradičně založen v těsném sousedství hřbitova křesťanského již v roce 1877. - V roce 1906 byl rozšířen a postavena byla obřadní síň. - V průběhu let na něm našlo místo svého posledního odpočinku mnoho příslušníků zdejší židovské komunity, která patřila ke společenským, ekonomickým a kulturním elitám tehdejší společnosti. - Během své existence unikl hřbitov hned několikrát úplnému zničení. Poškozen byl již v době tzv. Křišťálové noci v roce 1938 a v roce 1942 tehdejší okresní úřad město upozornil na nutnost jeho likvidace. Bylo třeba odstranit náhrobky a zbývající těla měla být spálena. Vedení města však zřejmě problém za příliš naléhavý nepovažovalo, neboť k dalšímu jednání ve věci židovského hřbitova došlo až v dubnu 1943, kdy město nabídlo odkup náhrobků spřízněné stavební firmě Brüder Hladik. Tato však návrh odmítla s odůvodněním, že se jedná o špatně využitelný materiál (maximálně tak na zabudování do vozovky), a že stejně nemá dostatek pracovníků. Město tak v květnu 1943 uzavřelo dohodu s kameníkem Friedrichem Mareschem, který měl kameny odvézt do 31.3.1944. Avšak pro další průtahy a zhoršující se válečnou situaci se tak nestalo a náhrobky tehdy zůstaly na místě. - Po 2. světové válce se hřbitov stal ještě místem několika jednotlivých pohřbů zdejší obnovené židovské komunity, která však byla velmi malá a zejména po roce 1948 v důsledku emigrace prakticky zanikla. - Nedatovaný návrh na úpravu sokolovského hřbitova zhruba z poloviny 50. let udává, že židovský hřbitov se nachází v dezolátním stavu a podle informací od hlavního rabína v Praze je možno tuto plochu likvidovat a upravit parkovým způsobem. Koncem 60. let pak byl tento hřbitov barbarsky zdemolován, náhrobky odvezeny či zakopány a hřbitov byl ponechán svému osudu; žádné parkové úpravy se neuskutečnily. Zůstalo pouze torzo brány. - Prostor s několika zlomky původních náhrobků byl upraven až počátkem 21. století. Náhrobky ze židovského hřbitova jsou pravděpodobně zakopány v okolí židovského a staré části křesťanského hřbitova. - Dnes je místo nově ohrazeno, ale lokalita postupně zarůstá stromy. - Pozemek se hřbitovem patří městu Sokolov.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci