Torzální (známka 500) zděné synagogy

v městysi, Z od kostela

Stará synagoga stávala za jižní stranou židovské ulice, jež vedla z náměstí směrem na západ ke hřbitovní kapli (prostor za dnešním domem čp. 200). - Podle nejstarší dochované zmínky byla roku 1664 obnovena. Roku 1876 byla zničena požárem. - Nová barokní synagoga byla postavena před rokem 1883 na místě staré; při její stavbě byly pravděpodobně použity některé původní zdi. Bohoslužby se v ní konaly do roku 1938, během tzv. křišťálové noci dne 9.11.1938 byla nacisty vypálena. Ohořelé zdi byly zbořeny koncem 50. let 20. století. - Jako zídka mezi sousedními domy je na dvorku čp. 200 zachováno torzo severní a západní zdi synagogy, v severní zdi se dochovala i horní část válcového výklenku, v němž bývalo umístěno umývadlo (kijor). - Žádné obrázky, ani fotografie objektu nejsou známy, dochoval se pouze snímek části interiéru. - Pozemek, na němž synagoga stála, je v soukromém vlastnictví (Blažena Hrušková ze Stráže).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji