mezi ulicemi Hradební a Na Parkánech

Na místě zbořené synagogy je parkoviště. – Svoji synagogu si židovská obec postavila v letech 1883 – 1885 na jižním hradebním parkánu podle projektu architekta Jana V. Staňka z Prahy. – Byla to obdélná budova v novorománském slohu s maurskými prvky, s kopulí na tamburu nad vstupem v západním průčelí, postranními schodišti na galerie po třech stranách hlavního sálu a emporou pro chór a varhany. - Bohoslužby se zde konaly do roku 1941, poté budova sloužila jako sklad konfiskovaného židovského majetku. Po válce zůstala uzavřena a využita jako skladiště, dochoval se tu svatostánek, galerie i ornamentální nástěnná výzdoba. – Přesto byla dne 17.2.1977 zbořena. - V roce 1992 byla na jejím místě instalována pamětní deska. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Tábor.

Zdroj: Jiří Fiedler, Pavel Frýda