1728 kostel sv. Michala

Opravené (známka 230) zděné kostely

ve vsi

V rekonstrukci; věž a pravá strana lodi mají novou střechu, horní část věže měděnou. Zbytek lodi má novou střechu provizorně krytou plachtami. Opravená je statika. Omítka je zčásti poškozená. Má nové dveře. Interiér je opraven. Křoviny na okolním hřbitově jsou vysekány. – Kostelní vybavení (hlavní i boční oltář, zpovědnici, kazatelnu, lustr a varhany bez píšťal) a také zvon rozprodal v roce 1996 tehdejší duchovní správce kostela za několik tisíc Kč, snad v dobré víře získat peníze na opravy jiných kostelů. Za tento rozprodej byl v roce 2012 odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. - Pozemek s kostelem patří církvi; opravu kostela organizuje spolek "Občanské sdružení Dětřichovice"; ten sehnal i jeden z původních zvonů z věže kostela. V roce 2019 půjde na opravu střechy kostela 676.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva zemědělství ČR.

Zdroj: Václav Marek

• Václav Marek napsal 11.10.2018 09:50

Kostelní vybavení - hlavní i boční oltář,zpovědnici,kazatelnu,lustr a varhany bez píštal - rozprodal správce kostela za několik tisíc, snad v dobré víře získat peníze na opravy jiných kostelů.což několikrát řešil i soud v Ostravě, naposledy v únoru 2009. Info. NOVINKY.CZ 1.3.2009

• Václav Marek napsal 11.10.2018 10:35

Poslední soud proběhl v září 2012 s podmínkou pro správce kostela. Info TÝDEN.CZ 18.9.2012

Informace doplněny, děkuji.

• Miloslav Horník napsal 08.11.2018 17:08

Kauza kněze je podrobně popsána na web. stránkách obce Dětřichovice zde: http://www.detrichovice.cz/KostelClanky.htm