1728 kostel sv. Michala

Opravené (známka 230) zděné kostely

ve vsi

V rekonstrukci; mimo část zadní strany lodi má novou střechu, horní část věže měděnou. Opravena statika. Omítka je zčásti poškozena. Má nové dveře. Interiér je opraven. Křoviny na okolním hřbitově jsou vysekány. – Kostelní vybavení (hlavní i boční oltář, zpovědnici, kazatelnu, lustr a varhany bez píštal) a také zvon rozprodal v roce 1996 tehdejší duchovní správce kostela za několik tisíc Kč, snad v dobré víře získat peníze na opravy jiných kostelů. Za tento rozprodej byl v roce 2012 odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. - Pozemek s kostelem patří církvi; opravu kostela organizuje "Občanské sdružení Dětřichovice"; to sehnalo i jeden z původnínch zvonů z věže kostela. V letech 2018 - 2019 půjde na opravu střechy kostela 676.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva zemědělství ČR

Zdroj: Václav Marek

• Václav Marek napsal 11.10.2018 09:50

Kostelní vybavení - hlavní i boční oltář,zpovědnici,kazatelnu,lustr a varhany bez píštal - rozprodal správce kostela za několik tisíc, snad v dobré víře získat peníze na opravy jiných kostelů.což několikrát řešil i soud v Ostravě, naposledy v únoru 2009. Info. NOVINKY.CZ 1.3.2009

• Václav Marek napsal 11.10.2018 10:35

Poslední soud proběhl v září 2012 s podmínkou pro správce kostela. Info TÝDEN.CZ 18.9.2012

Informace doplněny, děkuji.

• Miloslav Horník napsal 08.11.2018 17:08

Kauza kněze je podrobně popsána na web. stránkách obce Dětřichovice zde: http://www.detrichovice.cz/KostelClanky.htm