Zaniklé (známka 600) zděné synagogy

synagoga
židovská
válečné události
v Kutuzovově ulici

Židovský chrámový spolek ve Vítkovicích požádal na jaře 1909 o vydání povolení pro stavbu synagogy v místě křížení dnešních ulic Halasovy a Kutuzovovy. Pozemek v hodnotě 3 000 K věnovalo Vítkovické horní a hutní těžířstvo. Architektonický návrh zpracoval přední architekt Felix Neumann. Ten objekt pojal jako samostatně stojící halovou dvojpodlažní budovu o rozměrech 26 x 17 m. Dominantní jihozápadní průčelí se dvěma věžemi a velkým půlkruhovým oknem s motivem šesticípé hvězdy ztratilo částečně na své impozantnosti v důsledku stavby německé obecné a měšťanské školy v těsné blízkosti synagogy. Synagoga byla zapálena dne 24.5.1939. Stavební úřad dle předpisu uložil spolku předložení návrhu na rekonstrukci objektu. Jeho členové se domnívali, že budou moci získat peníze na opravu z pojištění proti ohni, ale to jim již nebylo vyplaceno. V listopadu 1939 pak následovala pohrůžka exekuce spolku. Po dohodě byly nakonec bourací práce zadány ostravské firmě Kolář & Rubý, ale k definitivnímu odstranění stavby došlo až v létě 1941. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Ostrava.