vypálena 24.5.1939, zbořena prosinec 1939 - červen 1941
na rohu Halasovy a Kutuzovovy ulice

Pozemek na stavbu synagogy v hodnotě 3.000,- K věnovalo místní židovské obci Vítkovické horní a hutní těžířstvo. Židovský chrámový spolek ve Vítkovicích požádal na jaře 1909 o vydání povolení pro stavbu synagogy v místě křížení dnešních ulic Halasovy a Kutuzovovy; ke stavbě došlo v roce 1911. Architektonický návrh zpracoval přední architekt Felix Neumann, který synagogu pojal jako samostatně stojící halovou dvojpodlažní budovu o rozměrech 26 x 17 m. Dominantní jihozápadní průčelí se dvěma věžemi a velkým půlkruhovým oknem s motivem šesticípé hvězdy ztratilo později částečně na své impozantnosti v důsledku stavby německé obecné a měšťanské školy v těsné blízkosti synagogy. Synagoga byla vypálena nacisty dne 24.5.1939. Městský stavební úřad v Moravské Ostravě následně uložil spolku předložení návrhu na rekonstrukci objektu. Jeho členové se domnívali, že budou moci získat peníze na opravu z pojištění proti ohni, ale to jim úřady zakázaly vyplatit. V listopadu 1939 pak následovala pohrůžka exekuce spolku. Nakonec spolek bourací práce zadal ostravské stavební firmě Kolář & Rubý, o čemž informoval Městský stavební úřad svým dopisem ze dne 17.11.1939. Mětský stavební úřad v Moravské Ostravě následně dne 11.12.1939 informoval dopisem Okresní úřad v Moravské Ostravě, "že s bouráním židovské synagogy ve Vítkovicích bylo již minulého týdne započato". Bourací práce se ale protahovaly, o čemž svědčí poznámka na spise z 8.3.1940 "Demolice dosud neukončena". Další poznámka na spise z 30.9.1940 uvádí "Demolováno, ale stavební pozemek dosud neuklizen". Konečně poznámka z 19.6.1941 uvádí: "inž. Rosenstein sděluje, že promluvil s firmou Kolář - Ruby ohledně odstranění žid. templu ve Vítkovicích v příštím týdnu a do konce týdne bude odstraněno všecko". Po dokončení demolice synagogy byla v roce 1941 stavební parcela přeměněna na sportovní hřiště pro sousední německou měšťanskou školu. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Ostrava.

Zdroj: Jiří Fiedler, L.Rybenský, PhDr. Martin Juřica