(starší), 1724
na Malém náměstí

Židovská čtvrť stávala západně od dnešního hlavního Komenského náměstí, dnes je místo nazváno Malé náměstí. Místo je dnes upomenuto vzpomínkovou tabulkou v místech bývalé brány do ghetta. Z celé čtvrti se prakticky dochovala jen židovská škola, dnes LŠU. Na východní straně ghetta stávala i synagoga neznámého, ale nepochybně úctyhodného stáří. Je pouze známo, že v letech 1661, 1693 a znovu 1724 vyhořela. V těchto dobách vzaly vždy za své i matriky židovské obce. Budova, která je nám známa ze starých fotografií, byla postavena v roce 1724 a ačkoliv v roce 1746 opět utrpěla požárem, byla opravena. Dalšími opravami prošla v letech 1849, 1878 a 1908, nicméně si stále udržela svůj původní renesančně-barokní styl a na venkovské poměry působila prý velkolepým dojmem. V synagoze bylo k dispozici 148 sedadel pro muže a ženská galerie měla 83 míst k sezení. U svatyně je doloženo postupné působení 8 rabínů. Budova proslulá vynikající akustikou byla k velké škodě historické i užitkové celkem zbytečně zbořena v r.1949, byla proslulá vynikající akustikou - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilniho katastru z roku 1840. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří městu Vlašim.

Zdroj: Jiří Fiedler; zanikleobce.cz