Opravené (známka 120) zděné synagogy

v židovské čtvrti

Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. - Jedna z nejstarších židovských obcí na Moravě si v letech 1857 - 1858 zbudovala novou synagogu v novorománském slohu s využitím základů a zdí starší stavby. - Je to podélná hala se sedlovou střechou, s nárožními pilastry, obloučkovým vlysem a deskami Desatera ve vrcholu obou průčelí. Boční stěny jsou členěny lizénami a pěti půlkruhově ukončenými okny s hlubokými špaletami. Hlavní sloup od západu vede do předsíně se schodištěm na ženskou galerii. Hlavní sál (13,7 x 9,4 m, výška 9,7 m) je sklenut nepravou segmentovou klenbou, která byla vyzdobena velmi kvalitní pozdně klasicistní iluzivní malbou s antikizujícími motivy. Barokně klasicistní svatostánek a bohatě vyřezávané a zlacené lustry doplňovaly výzdobu interiéru. - Po roce 1941 užívána jako skladiště. V letech 1994 - 1998 budova opravena, slouží jako pracoviště Státního okresního archivu.

Zdroj: Arno Pařík: Symboly emancipace. Synagogy 19. století v českých zemích