Opravené (známka 120) zděné synagogy

SV od historického městského jádra, v ulici 5. května

V rekonstrukci; má novou střechu. Má novou, ještě nenatřenou omítku (je v lešení). Mimo průčelí má nová okna. V průčelí chybí okno i dveře. Interiér je opraven. Zevně byly odstraněny všechny nepůvodní přístavby. V okolí synagogy byly odstraněny betonové plochy a náletové dřeviny, probíhají zde úpravy. - Prostá, pozdně klasicistní synagoga z let 1846 - 1847 (stavitel Dietrich), postavená v sousedství židovských domů na severní straně předměstské "židovské" ulice (dnešní ulice 5. května). Přestala být využívána v roce 1935, kdy se z Jirkova odstěhovala poslední židovská rodina. Během 2. světové války byla synagoga používána jako muniční sklad. Po roce 1945 byla až do roku 2016 používána jako skladiště nebo sběrna surovin. V roce 2016 město Jirkov budovu odkoupilo od soukromého vlastníka, který v ní provozoval sběrnu surovin; město hodlá budovu využívat pro pořádání kulturních akcí. - Pozemek se synagogou patří městu Jirkov; město zorganizovalo v roce 2020 opravu synagogy s využitím dotace od Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Děkuji za dobrou zprávu, doplnil jsem.