17456 kostel sv. Barbory

1902 položen základní kámen
nedaleko školy

kostel se zvonicí a věžními hodinami

Má novou střechu. Interiér by potřeboval novou výmalbu. - Už před rokem 1355 zde stával malý dřevěný kostel. Ten náležel do roku 1367 pod faru v Březenci. Od roku 1368 jej spravoval Řád německých rytířů, po jejich odchodu ze země byl navrácen do správy březenské fary. V roce 1645 nebyl v důsledku války a dřívější reformace v Březenci farář, a tak byl kostelík převeden i s matričními knihami k faře v Jirkově. Od tohoto okamžiku byl již trvale jirkovským filiálním kostelem. Během Třicetileté války byl kostelík zničen. Roku 1655 byl postaven nový kostel zasvěcený sv. Barboře. Vlastní monstranci získal roku 1777. Koncem 90. let 19. století byl ve velmi špatném stavu, a tak byl v roce 1897 zbořen. Přibližně ve stejné době byl zrušen i okolní hřbitov, jenž byl nahrazen novým, otevřeným roku 1883 směrem k Údlicím. Roku 1902 byl položen základní kámen k novému kostelu, současnému kostelu sv. Barbory. - Pozemek s kostelem patří církvi; v letech 2018 - 2019 půjde na opravu kostela 280.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva zemědělství ČR.