Opravené (známka 100) zděné synagogy

ve východní části městského jádra, na západní straně Soukenické ulice

Má novou střechu. Má plechové bdveře. Vypadá nepoužívaně. - Synagogu v novorománském slohu s orientálními prvky si písečtí Židé postavili v letech 1871 - 1872 ve dvoře domu židovské obce podle projektu architekta Jana V. Staňka jako podélnou halu s ustoupeným pravoúhlým štítem v obou průčelích. Hlavní vstup vede ze západního průčelí do předsíně a ke schodišti na galerie po třech stranách hlavního sálu. Ten je zaklenut dřevěnou valenou klenbou, vyzdobenou bohatou dekorativní výmalbou. - Synagoga sloužila židovské obci až do roku 1941, za války bylo její zařízení zničeno a po válce byla využívána jako sklad oděvního závodu. - V roce 1995 byla budova synagogy vrácena pražské židovské obci a následně byla zahájena její postupná památková obnova. - Pozemek se synagogou patří Židovské obci v Praze.

Zdroj: Arno Pařík: Symboly emancipace. Synagogy 19. století v českých zemích