1749 kaple sv. Petra a Pavla

v S části vsi

středně velká

Má novou fasádu. Místo dveří má ozdobnou kovanou mříž. Zavřená, zařízená; uvnitř je obraz Piety pocházející ze zbořeného kostela ve Velkém Valštejně. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Dřevěná předchůdkyně dnešní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Pozemek s kaplí patří městu Město Albrechtice; město v roce 2017 zorganizovalo opravu kaple. Kaple byla po opravě znovu posvěcena dne 16.6.2018. - Ves Malý Valštejn je mimo kapli zcela zbořena, jsou zde jen zbytky zbořenišť některých domů.

Zdroj: Robert Kořínek, Daniel Klaban

• Robert Kořínek napsal 19.09.2014 07:43

Oprava textu - ze vsi Malý Valštejn se nedochoval žádný dům, pouze zbytky zborů. V případě dalších informací kontaktujte Spolek Valštejn (valstejn@centrum.cz). Pěkný den, Robert Kořínek.

Informace opravena, děkuji.

• daniel klaban napsal 29.01.2016 13:55

oprava textu-Kaple zarostlá v křoví již není na podzim všechny nálety stromků byly vykáceny.

Informace doplněna, děkuji.

• daniel klaban napsal 11.02.2016 19:21

doplnění textu - v roce 2016 je připravena oprava

• daniel klaban napsal 11.02.2016 21:54

K historii kaple - do historie jsem se dopátral až do roku 1693 kdy na místě dnešní kaple stála dřevěná kolem roku 1900 byly dřevěné bočnice (obvodové zdivo) obezděno. V roce 2016 jsou připraveny opravy - vyčištění areálu kaple a pietní upravení, otevírací branka kvůli listům, .... .

• Václav Hodaň napsal 19.03.2017 09:50

Dobrý den, první zmínka o vsi Malý Valštejn byla zaznamenána v roce 1692. Dřevěná předchůdkyně, jak máte v textu napsáno, byla postavena cca v roce 1693-4. Ve vsi Malý Valštejn zůstaly zbytky zbořenišť některých domů, staré sklepení, studny a rezervoár vody. V případě dalších informací mne můžete kontaktovat na email pluto03@seznam.cz Pěkný den