Opravené (známka 100) zděné synagogy

jižně od městského jádra, mezi ulicí Za Soudem a Lineckou ulicí

Vlastní synagogu si židovská obec postavila v letech 1908 – 1909 na náklady rodiny Spirů na jižním předměstí Plešivec podle projektu pražského architekta Viktora Kafky jako podélnou novorománskou stavbu s osmibokou věží v západním průčelí. Hlavní sál je zaklenut nepravou valenou klenbou a osvětlen z boků vysokými okny, geometrická výmalba byla provedena ve stylu vídeňské secese. V sále byly dvě řady lavic se 180 sedadly, muži sedávali na levé a žena na pravé straně. – Bohoslužby se konaly do roku 1938, zařízení synagogy bylo v říjnu 1938 zničeno. - V letech 1938 - 1945 byla synagoga užívána jako dílna a skladiště, v letech 1945 – 1946 jako interkonfesijní kostel americké armády, v letech 1945 - 1968 sloužila sboru Církve československé husitské a od roku 1968 v ní byl sklad kulis zámeckého divadla. - V roce 1995 byla vrácena pražské židovské obci, která ji obnovuje ve spolupráci s Českokrumlovským rozvojovým fondem.

Zdroj: Arno Pařík: Symboly emancipace. Synagogy 19. století v českých zemích