Opravené (známka 100) zděné synagogy

ve městě

V roce 1881 se Hartmanicko-kundratická židovská obec rozhodla postavit synagogu. Od stavitele Georga Beywla zakoupila pozemek i s jeho obytným domem, který byl později se synagogou propojen a sloužil jako židovská škola a byt rabína. Během tří let vznikl objekt s velkorysými prostory a specifickými architektonickými detaily, takže již od roku 1883 mohlo synagogu využívat na 200 židovských obyvatel z okolí. Svatostánek byl centrem židovské kultury po více než padesát let. – Budova je postavena v eklektickém slohu, nachází se 150 m jihovýchodně od náměstí, při silnici na Petrovice. – Bohoslužby se konaly do roku 1938, kdy byly Hartmanice zabrány do Velkoněmecké říše. Po příchodu wehrmachtu byla synagoga zkonfiskována; ze štítu nad hlavním průčelím byly vytlučeny desky Desatera, štít byl následně stržen. V místě, kde stál aron ha-kodeš, byl probourán vchod na zahradu a vyvýšený stupeň pod ním byl srovnán se zemí. Vnitřní prostor synagogy byl vertikálně i horizontálně rozdělen. Přepažení lodi na dvě místnosti a vložení patra na úroveň bývalé galerie zcela zlikvidovalo prostorovou charakteristiku svatostánku. Lustry, svícny a obrazy byly prodány, lavice rozřezány na police. Prázdnou budovu pak od wehrmachtu koupil truhlářský mistr Ferdinand Pelikán a udělal z ní truhlářskou dílnu, majitel ale nedlouho poté padl na frontě. - Po skončení 2. světové války byla dílna zkonfiskována jakožto německý majetek a němečtí pracovníci truhlárny byli vysídleni. Truhlárnu následně dostal do správy truhlář Karel Šimek z Petrovic. Od počátku 60. let 20. století přízemí stavby využívaly Vojenské lesy a statky jako sklad pneumatik, v patře měla místní mládež stoly na stolní tenis. Doprostřed chrámové lodi byl vestavěn komín, horní části velkých oken v severovýchodní fasádě byly zazděny a do celého objektu bylo nainstalováno primitivní elektrické vedení. Stavba nebyla vůbec udržována; postupem času se chátrání šindelové střechy řešilo navrstvením eternitu, do přízemních oken byly vsazeny mříže. V květnu 1985 jednala Židovská náboženská obec Plzeň coby vlastník synagogy s Místním národním výborem Hartmanice, kdy MNV požadoval od vlastníka budovy kompletní opravu. Na tu však ŽNO Plzeň neměla peníze, a tak měla být synagoga věnována národnímu výboru ke zboření. K tomu naštěstí z finančních důvodů nedošlo. Po roce 1990 získala ŽNO Plzeň budovu zpět restitucí a ihned ji prodala do soukromého vlastnictví. V dalších letech byla budova nevyužita a chátrala. V roce 2002 zdevastovanou synagogu koupili manželé Klímovi z Prahy a v letech 2004 - 2006 ji nákladně zrekonstruovali pro kulturní využití a historickou expozici. Synagoga byla po opravě slavnostně otevřena dne 16.5.2006. V synagoze je nyní umístěna expozice Památníku spolužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě. - Pozemek se synagogou je v soukromém vlastnictví (Jana Klímová a Ing. Michal Klíma z Prahy).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji