Torzální (známka 0) ostatní

1 km východně od vlakového nádraží, při silnici do Koclířova

Zůstalo jen několik fragmentů náhrobků. Ohradní zeď je zničená. Plocha hřbitova je udržovaná. - Hřbitov byl založen roku 1886 za městem na kopci při Olomoucké ulici 1,5 km východně od náměstí. Pohřbívalo se na něm do 2. světové války. - Po obsazení města nacisty byl hřbitov dne 10.10.1938 poničen a poté nastala jeho systematická likvidace, kterou byl pověřen městský stavitel Robert Appl. Pomníky byly z velké části zdemolovány, mramor z náhrobků byl předán místnímu kameníkovi. Pohřební vůz odkoupila obec Vendolí. Podle nařízení ze dne 21.9.1940 byly místní židovské obci odebrány pozemky, na nichž stála synagoga a židovský hřbitov a bezplatně převedeny do vlastnictví města. Pozemek bývalého hřbitova tak postupně pustl. - Po osvobození města nebylo sil k obnovení obce ani hřbitova. Židovská náboženská obec sice požádala o vrácení pozemků hřbitova, ale přes slibný začátek k dohodě nedošlo a pozemek byl předán do vlastnictví Východočeských energetických závodů, které zde postavily bytový dům. Náhrobky byly částečně využívány jako stavební materiál a ze zbylé části pomníků se bez ladu povalovaly na místě zarostlého hřbitova. - Teprve po jednáních v roce 2000 byl pozemek bezplatně převeden Židovské náboženské obci v Praze. V letech 2001 - 2002 se upravovala plocha hřbitova, byla odkryta a zvýrazněna půdorysná stopa obřadní síně, bylo vyzdviženo několik dochovaných náhrobků a postaven památník dle návrhu akademického sochaře Jiřího Věnečka. Dne 14.9.2003 zde byla odhalena pamětní deska připomínající osud svitavských Židů. - Bronzové pamětní desky byly ale zcizeny a od roku 2021 se zde nacházejí jejich litinové kopie od uměleckého kovolijce Martina Horkého ze Svitav.- Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci v Praze.