← synagoga (Široké Třebčice) zvonice (Veliká Ves) →

Poškozené (známka 0) ostatní

1. čtvrtina 18. století
V od vsi, na severním břehu potoka

Většina náhrobků je postavená, jen malá část je povalená. Plochu hřbitova postupně zarůstají akátové nálety. Silně poškozená je ohradní zeď. - Pozemek k založení hřbitova koupila židovská obec roku 1716. - Areál hřbitova je dosti členitý a jeho rozloha čítá 2195 m2. Dodnes se dochovalo okolo 100 náhrobních kamenů, z nichž řada je barokních a klasicistních (moderní byly odvezeny nacisty). - Pohřby se zde konaly do 30. let 20. století, během 2. světové války byl hřbitov poničen. Obdobný osud jej čekal i za minulého režimu. - Hřbitov je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Dnes se o hřbitov stará Židovská obec Teplice, která jej pravidelně seká a renovuje náhrobky. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Teplice.

Zdroj: Jiří Fiedler