Opravené (známka 100) zděné synagogy

S od náměstí, v Tovární ulici

V roce 1995 měla (mimo uliční průčelí) značně poškozené omítky. - Synagoga postavená v židovské čtvrti na místě starší vyhořelé synagogy. Po požáru z roku 1859 byla přestavěna do dnešní podoby. Od roku 1952 je v majetku Církve československé husitské a od roku 1956 souží jako její sbor. Církev provedla opravu synagogy, ale zbourala vedlejší rabínský dům, protože neměla peníze na opravu. V synagoze bylo vybudováno náhradní schodiště na ženskou galerii a byla zazděna okna ve východním štítu. Původní výmalba byla překryta bílým nátěrem. - Pozemek se synagogou patří Církvi československé husitské; ta usiluje o obnovení původní výzdoby a kromě bohoslužeb se zde konají četné kulturní akce. V roce 2021 půjde na opravu kovových prvků a vitráží 55.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: PhDr. Oldřiška Tomíčková, Městské muzeum a galerie Hořice