17752 Zadní (Nová) synagoga

Opravené (známka 100) zděné synagogy

v Blahoslavově ulici, ve východní části židovské čtvrti

Má novou střechu. - Synagoga byla postavena v renesančním slohu okolo roku 1669. V roce 1693 došlo k vážnému poškození stavby. Obnovena a přebudována do barokní podoby mohla být až v letech 1705 - 1707. Malířskou výzdobu provedl Arje Lejb, syn Eichanana z Jeruzaléma. - Severní ženská galerie byla přistavěna v roce 1837. - Od roku 1926 byla využívána jako skladiště. - Celková obnova vzácné památky proběhla po etapách v letech 1988 - 1997 podle projektu Haralda Čadílka. Byla rovněž obnovena bohatá vnitřní výmalba z 18. století. - Od roku 2000 slouží budova jako koncertní síň a je v ní instalována stálá expozice o historii židovské čtvrti. - Pozemek se synagogou (stavební parcela č. 176 v k.ú. Podklášteří) patří městu Třebíč.