17872 kaple Loreta

na Masarykově náměstí

V letech 1668 až 1670 nechal Maximilian Thun postavit na dnešním Masarykově náměstí Loretánskou kapli s hraběcí hrobkou Thunů. Kaple se svojí velikostí a monumentálností se stala dominantou celého náměstí. Byla chráněna topoly a obklopovala ji balustráda a ozdobné sochy. Nerovný terén pod kaplí byl upraven vyvýšenou terasovou podnoží. Stavba s průčelím pilastrolisénového typu na půdorysu obdélníka (11,7 x 7,2 metru) byla vysoká 9,6 metru.- Santa Casa sloužila jako thunovská pohřební kaple, její výstavba probíhala současně se stavebními pracemi na děčínském zámku v letech 1667 – 1673. - Kvůli rostoucímu provozu na náměstí byla však kaple v roce 1885 stržena. Ještě před stržením stavby však byla supraporta (zdobený vnitřek pole nad vchodem do kaple) přenesen z podnětu místodržícího Thuna na hospodářskou budovu zámku v Jílovém u Děčína, kde je zachována dodnes. Další prvky kaple byly použity při výstavbě tehdejších nových domů v Děčíně. - Na místě kaple byla v roce 1907 postavena kašna. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Děčín.