17888 kaple Olivetské hory

v Mariánské ulici, u nástupní stanice lanovky

Jednoduchá čtvercová kaple krytá stanovou střechou z pálených tašek s dvouramenným křížem na vrcholu. Vchod byl dodatečně rozšířen a doplněn o prostorné okno. Boční stěna otevřena velkým obdélným oknem. V horní části vnějších obvodových stěn umístěno šest oddělených výklenků se sochami světců z konce 17. století. Vnitřní zařízení tvořily velké barokní plastiky sousoší Olivetské hory, oddělené lištovou mřížkou. - Postavena během 1. poloviny 19. století pro umístění sousoší Olivetské hory u schodiště ke kapli Panny Marie za Grandhotelem Pupp na jihozápadním okraji města. Do interiéru kaple bylo následně umístěno starší barokní sousoší Olivetské hory, přenesené patrně z bývalé kaple, zmiňované k roku 1714 na konci křížové cesty v místech u tehdejší Chebské brány. Roku 1840 byla do kaple proražena velká obdélná oka a rozšířen vstup. Počátkem 20. století byla v těsném sousedství kaple vystavěna nástupní stanice lanové dráhy na Výšinu přátelství s rozhlednou Diana. Ještě ve 30. letech 20. století bývala kaple i její vybavení zachováváno v dobrém stavu díky příspěvkům zbožných lázeňských hostů. Později bylo však sousoší značně poničeno a nakonec byla kaple zbořena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 876 a 781/1) patří městu Karlovy Vary.