18089 židovský hřbitov

Torzální (známka 0) ostatní

židovský hřbitov
židovská
polovina 18. století
pod vrcholem Kalivé hory, VJV od vsi

Založení hřbitova pro zbraslavské panství a dolní povodí Berounky bylo povoleno roku 1746, pohřbívalo se zde snad od roku 1760 do roku 1940 z oblasti židovských obcí Zbraslav, Vonoklasy, Všenory, Řevnice a z okolí. Roku 1874 byl hřbitov zvětšen na dvojnásobnou (dnešní) rozlohu. Ze tří stran je obklopený lesem, Během 2. světové války i později byl hřbitov postupně demolován a náhrobky rozkrádány, sousedé si na hřbitovní ploše zřídili improvizované volejbalové hřiště. Velká většina dochovaných náhrobků leží pod vegetací nebo humusem. Asi 1,5 vysoká ohradní zeď je z poloviny rozvalená, z márnice zbývají ruiny Po roce 1990 bylo jen odstraněno husté náletové křoví. - Hřbitov je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Hřbitov se rozkládá na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č 463 a 461/2) patří Židovské obci v Praze.